artikel

Gegrilde, gemarineerde prei

Horeca

Ingrediënten voor 2 personen:
2 preien van gemiddelde dikte
1/2 dl olijfolie
0,1 dl witte wijnazijn
zout
peper
1 teentje knoflook
1 takje peterselie
plakjes (Manchego) kaas of enkele zwarte olijven

Gegrilde, gemarineerde prei

BereidingswijzeVerwarm de grill voor op de hoogste stand. Vet de bakplaat van de oven goed in met olie. Maak de preien schoon, verwijder de bovenste harde bladeren en halveer de stengels in de lengte. Snij de stengels in stukken van circa 4 cm lengte. Was de stengels grondig onder stromend water, laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Leg de stukken prei op een ingevette bakplaat. Schuif de bakplaat in de bovenste richel in de oven (circa 5 cm onder de hete grill) en grilleer de stukjes prei in 2-3 minuten goudbruin.

Maak tussentijds de marinade. Doe de olijfolie, witte wijnazijn, zout, peper, fijn gehakt teentje knoflook en fijn geknipte peterselie in de keukenmachine of blender. Laat de machine 1 minuut draaien. Of klop met een garde de olie, azijn, zout, peper, fijn gehakte knoflook en fijngeknipte peterselie tot een homogene massa.

Leg de nog warme preien in de marinade en dek de prei af met vershoudfolie en een goed passend plankje of deksel zodat de marinade goed in de prei kan trekken. Laat de prei helemaal afkoelen. Neem de preien uit de marinade en leg ze op een schaal. Garneer de preien met plakjes Manchego = Spaanse kaas of met zwarte olijven.

Serveer de gemarineerde prei als voorgerecht of als onderdeel van een salade

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels