artikel

Gemakkelijke recepten met koffie

Horeca

Koffietaart Bereidingswijze: In kom bloem en basterdsuiker mengen. Met twee messen 125 g boter door bloem snijden, 1 ei en 1-2 el ijskoud water toevoegen. Geheel met koele hand tot soepel deeg kneden. Of in keukenmachine bloem, basterdsuiker, 125 g boter, 1 ei met pulseknop tot kruimelig deeg mengen. Dan 1-2 el ijskoud water toevoegen […]

Gemakkelijke recepten met koffie

Koffietaart

Bereidingswijze:

In kom bloem en basterdsuiker mengen. Met twee messen 125 g boter door bloem snijden, 1 ei en 1-2 el ijskoud water toevoegen. Geheel met koele hand tot soepel deeg kneden. Of in keukenmachine bloem, basterdsuiker, 125 g boter, 1 ei met pulseknop tot kruimelig deeg mengen. Dan 1-2 el ijskoud water toevoegen en kort mengen. Deeg in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.

Oven voorverwarmen op 175 °C. Deeg op met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot ronde lap, 4 cm groter dan vorm. Ingevette vorm met deeg bekleden. Vel bakpapier op deeg leggen en steunvulling erin scheppen. Deegbodem in midden van oven 15 min. voorbakken. Bakpapier met steunvulling verwijderen en deegbodem nog 10 min. bakken. In steelpan rest van boter zachtjes smelten. Pan van vuur nemen, chocolade in boter laten smelten. Chocoladeboter overschenken in kom en met garde kristalsuiker erdoor mengen. Rest van eieren een voor een door chocolademengsel kloppen. Koffie en likeur toevoegen. Taartbodem uit oven nemen en chocolademengsel in vorm schenken. Vorm in oven terugzetten en taart in ca. 30 min. gaarbakken.

Luchtig koffie-ijs

Bereidingswijze:

In ruime pan flinke laag water aan de kook brengen. In hittebestendige kom dooiers met suiker, espresso en likeur met mixer loskloppen. Kom boven kokende water hangen en mengsel blijven kloppen tot massa dik en schuimig wordt. Kom uit pan nemen en massa ca. 1 uur laten afkoelen. Mascarpone loskloppen en luchtig door espresso-dooiermengsel scheppen. Mengsel in koffiekopjes of stevige glazen scheppen en deze 2 uur afgedekt in diepvries zetten. Cantuccini apart als ‘lepeltje’ erbij geven.

Koffiegranita met slagroom

Bereidingswijze:

Laat de suiker, de kaneel en de helft van de cacao oplossen in de nog hete koffie en laat hem daarna afkoelen. Laat de afgekoelde koffie in de lage diepvriesdoos in de vriezer in 3 uur bevriezen, tot zich ijskristallen vormen. Roer de aangevroren koffie los met een vork, zet de doos nogmaals een uur in de vriezer en schep daarna opnieuw om. Herhaal het invriezen en omscheppen tot de koffie compleet bevroren (granita) is. Neem de granita 5 minuten voor serveren uit de vriezer. Als het ijs te hard is geworden, laat het dan even staan en schep het daarna om met een vork. Klop de slagroom zonder suiker stijf. Schep in twee glaasjes om en om verschillende laagjes koffiegranita en slagroom en bestrooi met de rest van de cacao. Lekker met een glas whisky.