artikel

Geschiedenis met een smaakje: weet wie je eet

Horeca

De gokverslaafde Engelse diplomaat John Montagu gaf zijn naam aan de sandwich. Het drankje Kir Royal draagt de naam van Felix Kir, een Franse kanunnik, die heldenmoed toonde tijdens de Tweede Wereldoorlog en gevangenen uit concentratiekampen hielp ontsnappen. ‘Weten wie je eet’ maakt een gerecht spannend. Dat is de insteek van de zogenaamde verteldiners die in oktober en november in vijf Overijsselse musea plaatsvinden. Leuk is het om een dergelijk diner bij te wonen, maar veel aardiger is het om in eigen restaurant historische thema-avonden op te zetten. Zie hier de ingrediënten voor een geslaagd verteldiner. Men neme….

Geschiedenis met een smaakje: weet wie je eet

  • Een uitgebalanceerd menu bestaande uit gerechten met een verhaal. Bijvoorbeeld: Waldorfsalade als voorgerecht, gevolgd door tournedos Rossini en afgemaakt met een dessert Pompadour.
  • Een goede verhalenverteller. Bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (Utrecht, 030-2760244) is een lijst beschikbaar met namen van vertellers. Het centrum reageert vooral op emails: ncv@volkscultuur.nl. Een beetje verteller kost per avond €150,-.
  • Een aantal spannende verhalen. Zorg dat ze vooral niet te lang zijn. Gasten komen behalve om te luisteren toch vooral om te eten.
  • Documentatiemateriaal om uit te delen aan de gasten, zodat ze het verhaal nog eens na kunnen lezen. Op zibb.nl/horeca staat een uitgebreide lijst met culinaire eponiemen en bijpassende recepturen. Eponiem is de dure naam voor een woord dat z’n oorsprong vindt in een historisch persoon.
  • Een redelijke prijsstelling. De culinaire vertelavonden in de Overijsselse musea kosten per persoon €35,- voor een rondleiding, een buffet en het bijpassende boekje. Dat is een schappelijke prijs voor een maaltijd verzorgd in buffetvorm uit de keuken van een cateraar. Zorg er dus voor dat de prijsstelling past bij wat in het restaurant gebruikelijk is.
  • Hieronder volgt een aantal recepten die hun naam ontlenen aan beroemde historische figuren.

    Voorgerechten:

    Waldorfsalade
    Dietrichsalade
    Sandwich

    Hoofdgerechten:

    Bintje
    Bismarckharing
    Tournedos Rossini
    Boeuf Stroganoff
    Chateaubriand

    Nagerechten:

    Dessert Pompadour
    Sachertorte
    Fürst Pückler-ijs
    Tompoes
    Peche Melba

    Dranken:

    Kir Royal
    Bloody Mary
    Mata Hari Crusta

    Confisserie:

    Hopje
    Mozartballetjes
    Kellogg Cornflakes