artikel

Het efficiënte terras

Horeca

In Maastricht stonden de tafels en stoelen al buiten terwijl de sneeuwvlokken nog naar beneden dwarrelden. Op veel andere plaatsen in het land is Pasen een betere tijd om het buitenmeubilair weer op te stellen. De zon wint per dag aan kracht, dit weekend zou het al 14 graden worden.

Het efficiënte terras

Tien terras tips

  • Een goede routing is essentieel. Hou de looppaden vrij en laat gasten niet te veel met stoelen slepen.
  • Om het terrasseizoen te verlengen is verwarming een must. Er is keuze uit gas of elektrische verwarming. Gas is goedkoper en verwarmt een groter oppervlak, elektrisch is minder brandgevoelig, stil en reukloos.
  • De Top-3 van hardlopers op het terras: pils 37 %, frisdrank 21 %, koffie en thee, 18 %.
  • Wordt er veel gegeten op het terras, zorg dan voor iets rechtere en hogere stoelen.
  • Posteer een rij stoelen of zitbank tegen de voorgevel. Uitblazen en ondertussen naar passanten kijken is de hobby van velen.
  • Elektronisch bestellen is alleen rendabel bij een terras van enige omvang. Voor overige situaties blijft het noteren op een kladblok aan te raden.
  • Als er ruimte is, zet dan wat speelgoed of een speeltoestel neer voor de kinderen. Zolang het kroost zich amuseert blijven de ouders langer zitten.
  • Op een druk terras is het voor de gast handig om te zien wie er bedient. Bedrijfskleding is dan een pré.
  • Wees alert op de tweede bestelling. Ruim glazen, flesjes en kopjes snel op. Een opgeruimd terras loopt beter.
  • Op het terras gelden dezelfde regels als binnen in uw zaak. Laat nieuwe gasten merken dat ze welkom zijn en meld bij drukte tijdig ‘ik kom er zo aan’. Op grote terraspleinen is verder herkenbaarheid belangrijk. De bedrijfsnaam op parasol, kleding of servet wijst de gast op de naam van uw bedrijf. Dat kan van pas komen als het weer winter is.