artikel

Het jaar 2001 in beeld

Horeca

Snackkoerier blikt rond de jaarwisseling graag even terug op het voorbije jaar. Wat speelde zich zoal af in de fastfoodbranche? De redactie bladerde de afgelopen jaargang door en zet een aantal high-lights nog eens in de schijnwerpers. Deze pagina biedt een overzicht van opvallende gebeurtenissen uit de eerste periode van 2001. In de volgende Snackkoerier brengen we de overige maanden bij u in herinnering.

Winnaar Het Lekkerste Broodje van Nederland

Voor Richard Theisen begon het jaar uitstekend. De countermanager van HMS-Host op Schiphol won op 8 januari tijdens de Horecava de vakwedstrijd Het Lekkerste Broodje van Nederland in de categorie horeca. Hij deed dat met zijn creatie Slow(e)motion. Over media-aandacht had Theisen geenszins te klagen. Zelfs vanuit Rusland werd hij door de pers benaderd om zijn broodje toe te lichten.

Winaar Pizza Blogett Trophy 2001

Voor Ronald Kuiters van Al Capone’s in Amsterdam staat dinsdag 30 januari 2001 te boek als een historische dag. Met zijn pizzacreatie Gipsy King won hij op de BBB in Maastricht de strijd om de Pizza Blogett Trophy 2001. Voorlopig is hij de laatste die deze prijs voor pizzabakkers in de wacht heeft gesleept. De wedstrijd vond bij de drie andere grote pizzaketens geen respons. Omdat de organiserende stichting Vakwedstrijden Fastfood- en IJsbedrijven het met hen niet eens werd over een nieuwe opzet, is de competitie in 2002 van de kalender geschrapt.

Leerbedrijf van het Jaar 2001
Gasterij Gasseling in Wehl werd op 10 januari tijdens een feestelijke rondvaart door het Amsterdamse havengebied uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar 2001. De cafetaria won de prijs in de categorie fastfood/café/bar/discotheek. Met de wedstrijd wil het Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs Horeca, toerisme en Voeding (LOB HTV) samen met de sociale partners de waarde benadrukken die leerbedrijven voor de sector hebben. Afgelopen najaar sloot eigenaar André Gasseling overigens zijn cafetaria. In Doetinchem startte hij een broodjeszaak. Samen met zijn leerling Bart Stokman

Voorlichtingsbijeenkomst Euro
Zo’n dertig deelnemers van de discussiegroep Zuid van KHN sector Fastfood- en IJsbedrijven lieten zich op 6 februari in Woerden uitgebreid voorlichten over de komst van de Euro. ‘We weten wat ons te doen staat’, verzuchtte een van de bezoekers. Hij was er in ieder geval vroeg genoeg bij.

Winnaar Lekkerste Snackmenu van Nederland 2001
Tranen met tuiten van geluk. Die waren te zien bij Ron Vranken van snackbar ’t Trepke in Spaubeek, toen hij op 1 februari tijdens de BBB in Maastricht hoorde dat hij de vakwedstrijd Het Lekkerste Snackmenu van Nederland 2001 had gewonnen. Met zijn creatie ‘Limburgs Land’ liet hij hoofdzakelijk provinciegenoten achter zich. Om ook deelnemers uit de rest van het land over de brug te krijgen, houdt de stichting Vakwedstrijden Fastfood- en IJsbedrijven de editie 2002 op de Horecava in Amsterdam.

Verloving Willem Alexander en Maxima brengt geld in het laatje van IJscoman

De een z’n verloving is de ander z’n brood. IJscoman Moes Pekdemir uit Den Haag deed in het weekend van 30 en 31 maart goede zaken. Bij zijn vaste standplaats voor de hekken van paleis Noordeinde probeerden velen een glimp op te vangen van kroonprins Willem-Alexander en vooral van Máxima. Daags tevoren was hun verloving bekend gemaakt. Het wachten op het jonge paar werd niet beloond. Gelukkig kon een ijsje de teleurstelling verzachten.

Koeienmelkijs

Terschelling kende begin dit jaar een ijsprimeur. Melkveehouder Cor Langerak maakt ijs met melk van eigen koeien, waarin alleen op Terschelling voorkomende cranberrybessen zijn verwerkt. Alleen snackbars en restaurants op dit waddeneiland verkopen dit exclusieve product.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels