artikel

Hoe komen restaurateurs van ‘graaiersimago’ af?

Horeca

Poeh, wat een ophef over de prijsstijgingen in restaurants. Zelfs de minister moest eraan te pas te komen om de Horeca op de vingers te tikken. Will Jansen vroeg enkele restaurateurs hoe ze van dat ‘graaiersimago’ af denken te komen.

Hoe komen restaurateurs van ‘graaiersimago’ af?

Steven van Goinga’
Ik wil niet iedereen aanwijzen, maar ik vind dat ze het allemaal een beetje overdrijven. Natuurlijk zijn we duurder. De vis is sowieso veel duurder, het vlees is door de MKZ duurder geworden en in Zuid-Europa zijn de oogsten mislukt, waardoor de groenten in prijs zijn gestegen en dat voel je elke dag. Tel daarbij de gestegen huren op en dan vind ik dus dat wij onterecht de zwarte piet krijgen voor het feit dat de consument het gevoel heeft dat de gulden meteen een euro geworden is.’
Chef-kok ’t Heerenhuis in Wijdewormer
Louis Snijders’
Door gewoon eerlijke kwaliteit te blijven leveren en ervoor te zorgen dat prijs en kwaliteit met elkaar in evenwicht zijn, kun je je staande houden tegenover de gast. Mensen betalen zonder meer voor kwaliteit. We liepen, vergeleken met de ons omringende landen, met onze prijzen een beetje achter, en dat hebben we hiermee ingehaald, dus zo erg is het nou ook weer niet. De gast die van lekker eten houdt, weet wat hij wil en kent de prijzen echt wel.’
Chef-kok Old Dutch Rotterdam
André Driezen’
Graai-imago? Laten we afspreken dat we constant topkwaliteit leveren en ietsje meer service en het leed is geleden. Wij laten de mensen lekker lang tafelen. Geven een extra amuse tussendoor en zorgen dat de rekening achteraf geen kater bezorgt. Maar wat mij nou verbaast is dat er hier in de stad eetcafé’s zijn waar je een halve euro meer betaalt voor je koffie of je bier dan bij ons, terwijl wij toch hoger in de markt zitten. Waarom is dat? Gasten merken dat heus wel, hoor.’
Gastheer-eigenaar Hanninck’s hof Nijmegen
Jelle Ferwerda
Ik lach een beetje om die verhalen. Weet je wat duur is? Een kroket, die kost inkoop zowat niks en gaat toch tig keer over de kop. Of ga voor vier personen een beetje mooi eten kopen bij Albert Heijn, hou rekening met je uurloon, de hypotheek en je gas en licht en kom dan tot de conclusie dat het allemaal best meevalt wat wij rekenen. Als je op vakantie bent in het buitenland, schrik je je ook kapot. Ik denk dat het wel weer overwaait, die graaiverhalen. Iemand moest toch de schuld krijgen van die dure euro, maar die overheid mag ook wel eens naar zichzelf mag kijken.
Patron cuisinier Sandelingen Hendrik Ido Ambacht

Christine Tolenaar’

Ik denk dat het meer de eetcafë’s zijn die er last van hebben en het zich ook moeten aantrekken. Wij krijgen de geluiden als zouden we te duur zijn van onze gasten in elk geval niet en we hebben het druk genoeg, mag ik wel zeggen. Ik vond het ook niet zo gepast om die brief van de Koninklijk Horeca op te hangen waarin de gast werd uitgelegd hoe onze prijzen tot stand komen.
Eigenaar De Salentein Nijkerk
Edwin Vincke’Tja, daar kun je je moeilijk tegen verweren. Het is ongegronde publiciteit. Ik denk dat het wel meevalt. We hebben de gewone prijsstijging doorgevoerd en hebben daar geen klachten over gehad. Trouwens de leveranciers vragen ook fors door de laatste tijd. Verse vis is zeker tien procent duurder geworden. Dat moet je toch door kunnen rekenen? Ik denk dat je meer bij die horecazaken moet zijn waar de mensen een biertje kopen. Dat schijnt wel flink duurder te zijn. Maar ja, dan ga je toch gewoon een keertje minder stappen.’
Patron cuisnier De Kromme Watergang Hoofdplaat

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels