artikel

Horecavakbeurs Horecava

Horeca

De vakbeurs voor horeca en grootkeuken, Horecava, is voor de 45ste maal het ontmoetingsplatform voor de nationale horeca-, catering- en grootkeukensector. Met naar verwachting zo’n 600 deelnemende bedrijven biedt deze Horecava 2001 een compact, maar ook compleet aanbod voor de branche. Er zijn exposanten in alle productgroepen: food & beverage, grootkeukenapparatuur, inrichting, automatisering en voorlichting. Wijn en koffie/thee hebben een eigen paviljoen gekregen.

Personeelsproblematiek, legionellapreventie en drugs. Allemaal maatschappelijke problemen die tijdens de Horecava langskomen. Met onder andere een vacaturebank waarin diverse uitzendorganisaties en horecabedrijven het werken in de horeca promoten. Het nijpende personeelsgebrek is ook terug te vinden in het productenaanbod. Zowel in food als non-food zijn de laatste jaren personeelsbesparende producten te vinden. Ook dit jaar blijft deze tendens zichtbaar. Veelzeggend is de enorme aandacht voor convenienceproducten. In de apparatuur is deze ontwikkeling onder andere te zien in noviteiten als een geautomatiseerd ladensysteem voor dranken, een mobiele sushibar en videoverhuurautomaat. Maar ook andere actuele maatschappelijke problemen gaan niet aan de Horecava voorbij. Zo gaat een exposant in op legionellapreventie met batterijgestuurde douchepanelen en biedt weer een ander drugsdetectors aan.
Voor meer inhoudelijk advies over ondernemerszaken zijn er de brancheorganisaties als Koninklijk Horeca Nederland, het Bedrijfschap Horeca en de deelnemers aan het paviljoen Kwaliteit, Arbo & Milieu. Wie de zorg van zijn bedrijfsvoering niet meer alleen wil dragen, kan terecht op het Formule & Franchise Plein. Dat franchise ook toepasbaar is voor internet, blijkt wel uit de presentatie van een e-commerce pizzeria.

Uitgebreid programma wijnproeven
Nieuw dit jaar is een doorlopend programma gericht op wijnproeven. Iedere dag kunnen bezoekers een basiscursus wijnproeven volgen en vervolgens hun kennis testen. Allerlei aspecten van het proeven van wijn komen aan de orde, zoals de betekenis van kleur, geur en smaak, de herkenbaarheid van druivensoorten en houtrijping.
Iedere dag zijn er bovendien speciale sessies. Allereerst vindt de eerste beursdag de Nationale Huiswijncompetitie plaats. Een ander item is het vergelijken van biologische wijnen met ‘gewone’ wijnen. Verder wordt de combinatie van wijn met spijs beproefd en natuurlijk komen ook de wijnen van exposanten aan bod.

Creativiteit beloond
Natuurlijk vormt ook de Horecava 2001 het strijdtoneel voor vele wedstrijden. Koks, barkeepers, horecaondernemers en -studenten tonen hun vakmanschap. Zo vinden de Convenience Kookwedstrijden plaats. Naast het gebruik van convenienceproducten staat hier het gebruik van de oven centraal. Daarnaast zijn er onder andere de barkeeperwedstrijden en ‘Het lekkerste broodje’.
Er is niet alleen rivaliteit bij de bereiding van gerechten en dranken. In de wedstrijd Horeca 2020 presenteren teams van ondernemers, docenten en studenten vernieuwende horecaformules. De drie beste ideeën zijn bovendien op de beursvloer te zien op het Formule & Franchiseplein.
Tot slot vormt de SVH Manifestatie het decor voor de halve en hele finales Nationaal Kampioenschap voor jonge Koks en Gastheren / -vrouwen en de Verkiezing Kastelein van de Toekomst. Een belangrijk onderdeel van de Manifestatie is de themadag ‘Klaar voor je Start?!’. Deze dag voor leerlingen uit het beroepsonderwijs staat ditmaal in het teken van ondernemersschap.

Nieuwsshow
In het theater van Elsevier brengen de dagelijkse nieuwsshows de opvallendste zaken van de beurs voor het voetlicht. Daarnaast is er veel aandacht voor actuele ondernemerszaken, zoals het gebruik van internet. In het theater wordt verder veel geproefd en getest. Zo is er een krokettentest, zoekt een deskundig panel de lekkerste jenever en laten flair bartenders hun mooiste cocktails proeven.

Extra aandacht voor innovatie

De belangrijkste innovaties binnen de horecasector zijn te zien op de Innovatiepresentatie. Deelnemers hieraan zijn alle nominaties voor de Horecava Innovation Award. Alle fabrikanten en leveranciers voor deze sector hebben hun noviteiten in kunnen sturen voor deze prijs. Daarbij zijn er aparte categorieën voor Food & Beverage, Interior & Design en Equipment. Een uitgebreide jury maakt op de eerste beursdag de beste per categorie en de overall winnaar bekend. Voor de Publieksprijs kunnen bezoekers bij de Innovatiepresentatie hun stem uitbrengen op een van de genomineerde inzendingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels