artikel

Huisgedroogde tomaatjes à la Pim

Horeca

Lekker als smaakmaker in een salade: zongedroogde tomaatjes. Het proefpanel van Misset Horeca (editie nr 13) geeft de voorkeur aan huisgedroogde tomaatjes.

Huisgedroogde tomaatjes à la Pim

Recept voor circa 10 porties, als garnering

500 gram tomaat, tros €1,75
5 ml olijfolie €0,10
5 g zeezout €0,10
2 g peper €0,02
50 ml olijfolie extra virgine €1,00
1/4 teen knoflook €0,01
1/20 bos peterselie €0,20
<B>Kostprijs €3,18</b>

Bereidingswijze:

Snijd de tomaten in acht parten. Leg ze met de huidkant op een met olijfolie besmeerde bakplaat. Bestrooi met zout. Laat 30 minuten intrekken.

Bestrooi met vers gemalen peper. Maak een mengsel van olijfolie, ontvelde knoflook en gehakte peterselie in de foodprocessor. Besprenkel de tomaten met dit mengsel.

Droog de tomaten anderhalf uur in de oven op 90 graden Celsius.

Tips

1. Gebruik rijpe trostomaten. Deze hebben een volle smaak met meer suikers.

2. Bestrooi de tomaten met zeezout en laat 30 minuten intrekken. Zout onttrekt zo vocht aan de tomaten.

3. Het mengsel van olijfolie, knoflook en peterselie geeft extra smaak aan de tomaat.

Pim Haaksman:

Pim Haaksman is vaste medewerker aan de rubriek Proefkeuken van Misset Horeca. en eigenaar van twee kookscholen. Drie keer per jaar gaat hij de strijd aan met convenience producten. Zijn ze beter dan een ambachtelijk bereide variant? Dit keer stond in Misset Horeca editie nr. 13 de zongedroogde tomaat centraal. Pim won met vlag en wimpel.