artikel

Kies- en schenktips voor huiswijn

Horeca

Op moeilijke verhalen over wijn zit de cafégast niet te wachten. De inhoud van het glas moet gewoon lekker zijn, niet ‘omvallen’ bij een bitterballetje en te combineren zijn met de dagschotel. Steeds vaker schenken cafés meerdere wijnen, die bovendien per glas zijn te bestellen. Aandacht voor wijn loont. Daarom deze week wat tips om een goede huiswijn te kiezen én te schenken.

Kies- en schenktips voor huiswijn

Huiswijn kiezen

  • 1) Het type bedrijf, en dus de gasten die er komen, bepaalt in belangrijke mate de smaak van de wijnen. Schroom niet de gast te vragen wat hij of zij vindt van de wijn.

  • 2) Wie met drie wijnen (rood, wit en rosé) wil volstaan, neemt een soepele rode wijn zonder scherpe randjes. Fruitig, rond en soms met een beetje houtrijping achter de rug, hetgeen leidt tot vanille in de hoofdsmaak. Vooral geen harde tannines. Bij witte wijn lopen de smaken uiteen van droog en fris tot zoet en vol. Cafés zonder eten schenken bij voorkeur een frisse, niet te scherpe, witte wijn. Wordt er eten geserveerd, dan is het raadzaam een meer karaktervolle witte wijn te schenken. Eten haalt de zure randjes van de wijn, maar verlangt meer ‘body’ van de wijn. Rosé is bij voorkeur niet te zoet, eerder fruitig.
  • 3) Vrijwel iedere wijnleverancier kan helpen bij het samenstellen van een wijnkaart. De laatste tijd winnen Spaanse wijnen aan populariteit, al blijft ook Zuid-Afrika het goed doen.
  • 4) Wel meer wijnen willen schenken, maar geen keuze kunnen maken uit het enorme aanbod? Vraag de wijnleverancier een proeverij te verzorgen voor personeel en/of gasten.

Huiswijn schenken

  • 1) Zorg voor de juiste temperatuur. Rood op 14-16°C en wit op 8-12°C. Wel koel, niet koud.

  • 2) Houd de smaakomschrijvingen op de kaart simpel.
  • 3) Presenteer de fles aan tafel. Proef eventueel voor en laat dan de gast de wijn proeven.
  • 4) Wijn in een ijsemmer ziet er leuk uit, maar smaakt minder. De wijn wordt veel te koud.
  • 5) Schenk de glazen niet vol achter de bar, maar neem de fles mee naar de tafel en vul daar de glazen. Extra aandacht voor de gast, die bovendien ziet welke wijn wordt geschonken.
  • 6) Een maand- of seizoenswijn verhoogt op een leuke manier de aandacht voor wijn.