artikel

Kleine aubergines in maart het lekkerst

Horeca

Naast de paarse aubergine brengt de Nederlandse tuinbouw in het seizoen nog een aantal specialiteiten op de markt: paarse mini-aubergines en witte aubergines.

Aubergine neemt smaken van kruiden en specerijen optimaal in gerechten op. Door de neutrale smaak kan aubergine met bijna elk ander ingrediënt worden gecombineerd. In het bijzonder met stevige smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden, als marjolein en basilicum.

Kleine aubergines in maart het lekkerst

Kopen

  • Let op een gladde schil en veerkrachtig vruchtvlees
  • De steel en kelk moeten een heldere groene kleur hebben en vast op de vrucht zitten
  • Bewaren

  • Voorkom lelijke bruine plekken door aubergines niet in de directe omgeving van appelen, tomaten, bananen of citrusfruit te bewaren
  • Aubergines kunnen zeven tot tien dagen worden bewaard
  • De ideale bewaartemperatuur is 10-13 ºC (keldertemperatuur)
  • Behandeling

  • Reken bij auberginegarnituur op maximaal 200 gram per persoon
  • Snijd de aubergine pas kort voor het gebruik aan, omdat de vrucht snel verkleurd
  • Toepassingen
    De recepturendatabank op zibb.nl/horeca staat boordevol met recepten voor voor-, hoofd- en nagerechten. Kies hieronder uit enkele toepassingen met aubergine.

    Iers lamsribstuk op lage temperatuur gegaard met boschampignons en aubergine

    Bout en ribstuk van Sisteronlam met auberginekaviaar

    Bruchette met aubergine en mozzarella

    Gastarbeiders
    De teelt van aubergines in ons land was vroeger voornamelijk afgestemd op de eerste gastarbeiders. Daarvoor werd de aubergine nauwelijks verwerkt, laat staan geteeld. Mede door de snel toenemende vraag uit binnen- en buitenland is Nederland in nog geen vijftig jaar één van de belangrijkste aanbieders op de West-Europese markt geworden. In Nederland wordt inmiddels meer dan tweehonderd gram aubergine per hoofd van de bevolking per jaar gegeten.