artikel

Koeksisters

Horeca

Wat zou Zuid-Afrika zijn zonder melktert en koeksisters? Iedere huisvrouw kan ze bakken. En het vakmanschap van de bakker wordt afgemeten aan de kwaliteit van zijn koeksisters.Koeksisters zijn een nationale lekkernij, mierzoet, stroperig en gegeten bij de koffie of zomaar als koekje tussendoor.

Op elke bazar verkopen huisvrouwen hun zelfgebakken koeksisters. En in elk godvrezend gezin is er na de kerkgang koffie met koeksisters. De naam schijnt iets met zusjes (sisters) te maken te hebben. Zusjes hebben vlechtjes en koeksisters hebben de vorm van een vlecht. Vandaar dat je de schrijfwijze ‘koeksusters’ ook wel tegenkomt

Ingrediënten voor 10 koeksisters van 10 cm lang:beslag:
340 g bloem
8 g bakpoeder
40 g boter
1 ei
150 ml melk
stroop:
1 kg suiker
500 ml water
3 ml citroensap
15 ml honing
2 kaneelstokjes
1 ml gemberpoeder

Bereidingswijze:
Zeef de bloem en de bakpoeder samen. Kneed de boter en de bloem door elkaar. Kluts het ei door de melk en meng dit met de bloem. Het beslag moet werkbaar zijn en niet te droog.

Rol het beslag uit tot een dikte van 1 cm. Snijd stroken van 10 cm breed en verdeel deze in stukken van 3 x 10 cm. Verdeel deze stukken vervolgens weer in elk 3 stroken van 1 cm. Vlecht deze 3 stroken in elkaar en knijp de punten van de vlecht vast. Bak de koeksisters in olie van 180°C goudbruin.
Dompel de gebakken koeksisters in de koude stroop en leg ze op een rek om uit te lekken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels