artikel

Landelijke intocht Sinterklaas

Horeca

Dit jaar zal de landelijke intocht van Sinterklaas plaatsvinden in Zaltbommel. Zaltbommel ligt in het Gelderse Rivierengebied, als het ware op de kruising van de Waal en de A2. Voor veel passanten bekend om het gezicht op de Waalkade met op de achtergrond de ‘Bommelse’ toren van de Sint Maartenskerk.

Landelijke intocht Sinterklaas

Zaterdag 16 november 2002 zal de stoomboot uit Spanje rond 12.20 uur afmeren in de haven van Zaltbommel. Burgemeester M. Peereboom zal daar Sinterklaas namens alle kinderen van Nederland welkom heten. Vervolgens maakt de Sint een rondrit door de stad, die zal eindigen bij het stadhuis op de Markt.

Gezellige tijd
Met de intocht van Sinterklaas breekt er weer een spannende tijd aan voor de kleintjes. Maar ook volwassenen kunnen zich verheugen op een gezellige tijd waarbij speculaas, taai taai en pepernoten niet mogen ontbreken. Prik een datum tussen de intocht en pakjesavond waarop kinderen tot en met tien jaar hun schoen mogen zetten in uw zaak. Vooral wanneer u veel ‘vaste’ gasten heeft, is dit een stimulans om nog eens een keer vaker naar uw snackbar of cafetaria te komen. Breng uw eetcafé of lunchroom in de sinterklaassfeer met vers gebakken pepernoten en speculaas en gebruik kleurplaten met Sinterklaas als placemats. Organiseer een Pepernotenparty of een Zwarte Pietenfeest. Regel een sinterklaasmiddag waarop Sinterklaas een paar uur langskomt om de kinderen uit het grote boek toe te spreken. Overleg hierover wel met de plaatselijke middenstandvereniging om te voorkomen dat er die dag meerdere Sinterklazen rondlopen in het centrum.

Kruidnootjes
Kneed 150 gr. boter, 125 gr. bruine basterdsuiker, 10 gr. speculaaskruiden, 250 gr. zelfrijzend bakmeel en 2,5 gr. zout goed door elkaar. Doe er zoveel melk (ongeveer 60 ml.) bij dat het beslag lekker soepel wordt. Wrijf een bakblik in met margarine. Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op het bakblik en druk ze iets plat. Bak ze in 15-20 min. lichtbruin en gaar in een matig warme oven (160°C).

Pepernoten
Zeef 200 gr. bloem met 2,5 gr. bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de 150 gr. stroop, 10 gr, kaneel, 5 gr. kruidnagel, 5 gr. gemalen nootmuskaat en 2,5 gr. korianderzaad.Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg. Smeer een bakblik in met margarine, druk er knikkers van het deeg op en bak ze in een matig warme oven (160°C) in circa 15 min. lichtbruin en gaar.

Pindapepernoten
Verwarm de oven voor op 160°C. Doe de in blokjes gesneden boter (100 gr.) in een kom. Voeg 200 gr. bloem en 75 gr. lichtbruine basterdsuiker toe en kneed tot een kruimelig mengsel. Voeg circa 30 ml. koud water toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Laat het in plastic folie verpakte deeg circa 1 uur in de koelkast rusten.Draai balletjes ter grootte van een knikker van het deeg, leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat. Druk in ieder balletje een pinda. Bak de pindapepernoten in circa 8 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

Speculaaskruiden
Stamp 30 gram kaneel, 10 gram kruidnagelen, 10 gram nootmuskaat, 0,5 gram witte peper, 0,5 gram anijszaad en 0,5 gram korianderzaad goed fijn. Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grovere stukken opnieuw. Bewaar ze koel en donker in een goed gesloten pot.

Zwarte pieten koppen
Bekleed de bakplaat met vetvrij papier en verwarm de oven vervolgens voor op 180 º C. Klop 4 eierdooiers samen met 30 gram suiker, wat geraspte citroenschil en 30 ml. water tot een schuimig geheel. Klop 6 eiwitten stijf met 90 gram suiker en schep ze door de dooiermassa. Zeef 50 gram bloem met 60 gram maïsmeel boven de eieren en schep alles voorzichtig door elkaar. Doe dit biscuitdeeg in een spuitzak met een grote, gladde spuitmond. Maak op het vetvrije papier ongeveer even grote, halve bollen. Bak deze bollen op de tweede richel van onderen 12-15 minuten af. Als ze afgekoeld zijn haal je het papier er af en plak je steeds twee halve bollen met wat abrikozenjam op elkaar, zodat je een kop krijgt. Verwarm de overgebleven jam (goed roeren) en bestrijk er de zwarte pieten koppen mee. Smelt nu wat chocolade-vetglazuur en smeer de kopjes daar mee in. Pak 50 gram poedersuiker en roer dit samen met 15 gram eiwit tot een glad papje. Vul een papieren spuitzakje met dit mengsel en beschilder de kopjes als zwarte pieten.

Schuimpjes
Oven op laagste stand voor verwarmen. Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Drie eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 30 gram poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen. De rest (345 gram) van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Na het bakken schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.

Taai Taai
Meng 300 gram honing met een half ei Kneed dit met 300 gram gezeefde bloem, 12 gram bakpoeder en 10 gram speculaaskruiden tot een soepel deeg. Laat het deeg minstens 12 uur rusten. Rol het deeg uit tussen twee ingevette vellen bakpapier (tot het ca. 1 cm dik is) en steek er vormpjes uit Bak het 15 tot 20 minuten op 200 º C in een voorverwarmde oven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels