artikel

<strong>Moet de piercing uit?</strong>

Horeca

Piercing, naveltruitjes en tatoeages zijn in bij jonge mensen. Hoe gaat u om met uw werknemers? Mogen ze een tongpiercing of een in het oogspringende tatoeage? Heeft u daarvoor een kledingcode? Lees hier de reacties van uw collega’s en geef ook uw mening.
Lezen en reageren…

<strong>Moet de piercing uit?</strong>

Saïd Maher:
‘De meerderheid van de mensen in Nederland heeft geen piercing. Zolang deze niet zijn ingeburgerd, hoeven onze werknemers er niet mee te pronken in het restaurant. Als een tatoeage onder de kleding zit en niet in het zicht komt van onze gasten, vinden we het geen probleem. We hebben geen code, maar lichten nieuw personeel daarover n een persoonlijk gesprek in. We hebben laatst een stagiaire in de bediening gehad met een tongpiercing. Ze heeft die eruit gehaald. Ze moest toen wel vier keer per dag haar tong doorprikken om het gat open te houden.’

SVH-Meestergastronoom en mede-eigenaar van restaurant Het Seminar in Zenderen.

Ton Ververs:
‘Het past niet in onze stijl om piercings toe te staan. Wij hebben een restaurant op een redelijk niveau, waar wij gasten ontvangen op een hoog niveau. Ik denk dat het personeel dat hier solliciteert dat uit zichzelf wel weet. We hebben het trouwens nog niet meegemaakt. Wel hebben we wel eens aan een kok gevraagd zijn oorbel uit te doen, omdat hij achter een buffet moest staan. Tatoeages die niet zichtbaar zijn, vinden we geen probleem. Een kledingcode hebben we niet. We lichten het liever toe in een gesprek.’

Gastheer en eigenaar van restaurant Bibelot in Waddinxveen.

Bernard Tesink:
‘Ik wil niet ouderwets zijn, maar ik wil niet dat de bediening piercings en tatoeages dragen in het zicht van de gast. Dat accepteren mijn gasten niet. Mijn ervaring is dat de mensen die hier komen werken, er geen problemen mee hebben om bijvoorbeeld een wenkbrauwpiercing uit te doen tijdens het werk. Ze vinden het logisch, omdat ze werken in een luxe restaurant. Ik heb in het huishoudelijk reglement opgenomen dat oorbellen bij mannen uit moeten en piercings bij iedereen. Over tatoeages heb ik niets staan. Daaraan had ik nog niet gedacht.’

Gastheer en eigenaar van restaurant De Burgemeester in Linschoten.

Jan Gaastra:
‘Piercings vind ik waardeloos en slecht. Het ziet er niet uit. Zo’n tong- of lippiercing lijkt me ook niet hygiënisch. Het past hier niet. Als iemand met een piercing solliciteert, zou ik vragen deze uit te doen. Zelf had ik op mijn zeventiende een oorring. Toen ik solliciteerde bij landgoed Lauswolt, moest ik die uitdoen. Dat vond ik geen probleem. Mijn werk was belangrijker. Met tatoeages heb ik geen problemen, zolang ze niet zichtbaar zijn. Wat niet weet, wat niet deert. Een reglement heb ik niet. Dat is nog niet bij me opgekomen.’

Chef-kok en eigenaar van Koriander in Drachten.

Remco Vermeulen:
‘Ik heb twee dames in dienst die een tatoeage onder aan de rug hebben. Ze moeten deze bedekken met een blouse. Tatoeages mogen niet zichtbaar zijn voor de gast, want dat kan storend zijn. Ik heb een kledingvoorschrift voor het bedienend personeel. Bovendien dragen ze bedrijfskleding. Ik geef tijdens gesprekken met sollicitanten aan dat ze tatoeages moeten bedekken. Piercings moeten uit. Dat staat niet op papier. Maar ik nog niet vaak gehad dat sollicitanten bijvoorbeeld een neuspiercing hadden. Een navelpiercing is door onze bedrijfskleding niet zichtbaar.’

Gastheer en eigenaar van hotel en restaurant Hoog Holten in Holten.

Reageer hier op deze vraag.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels