artikel

Nederland redt het niet op sandwichwedstrijd Lyon

Horeca

De Nederlandse Italiaan Alberto Pulvirenti nam namens Nederland deel aan de Délifrance International Sandwich Contest in de Eurexpohallen in Lyon, Frankrijk. Dertien kandidaten probeerden op de Sirha-beurs de internationale jury het lekkerste broodje voor te schotelen. Zibb.nl/horeca volgde de Nederlandse deelnemer op de voet.

Nederland redt het niet op sandwichwedstrijd Lyon

De Nederlandse inzending heet ‘Italian Blues’, bedacht door leermeester en chef-kok Ed Vischschraper van het Bijenkorf-restaurant La Ruche in Den Haag. Om het Italiaanse concept te versterken kreeg collega Pulvirenti de taak de sandwich tijdens wedstrijden te bereiden en te presenteren. In Lyon sneeuwde het ontwerp echter onder in de internationale concurrentiestrijd.

Pulvirenti won de Nederlandse finale in december inde RAI in Amsterdam, waardoor hij uitzending naar Frankrijk verdiende. Beursbezoekers,pers en jury keken Pulvirenti op de vingers.
Terwijl Alberto druk bezig is met de bereiding van de‘Italian Blues’, spreekt Vischschraper over zijn motivering om deel te nemenaan deze wedstrijd. ‘Succes tijdens deze wedstrijd zet je zaak in de spotlights.Als je kunt zeggen dat jouw broodje tot de lekkerste broodjes van de wereldbehoort, dan legt dat je restaurant geen windeieren.’
Pulvirenti toont zijn creatie aan het jurylid AdJanssen. Televisiekok Janssen – bekend van de Tros-programma’s Middag Magazine,en Tafel Twee – zat namens Nederland in de internationale jury. Het broodjewist de jury niet te overtuigen. ‘Het geheel is iets te eenvoudig. Dechampignons hadden op een andere manier moeten worden gesneden. Op deze manieroogt het te grof. Het broodje scoorde minpunten door het bestanddeeltruffelmayonaise. Dit product is erg duur en de smaak valt bovendien weg tegende overheersende smaak van het Italiaanse spek en de champignons. Helaas gooitdit concept geen hoge ogen’, verklaart Janssen de visie van de enkel uitmeesterkoks bestaande jury.
Nadat deelnemers binnen 45 minuten hun sandwicheshadden bereid, kreeg de jury de kans om de broodjes te beoordelen en vragen testellen aan de kandidaten. Ondanks het enthousiasme van Pulvirenti, bleken dedertien meesterkoks niet danig onder de indruk. Pulvirenti kon er niet echt meezitten. ‘Ik had ook niet verwacht te winnen. Mijn presentatie was niet goedgenoeg en aan de presentatie van het broodje ontbreekt nog het een en ander.Het was een leerzame ervaring’, aldus de 22-jarige Italiaanse Nederlander.
Leermeester Ed Vischschraper is de man achter hetsucces van restaurant la Ruche in de Haagse Bijenkorf. Afgelopen maandag stondeen door hem bedacht concept al voor de derde keer in de finale van deDélifrance-wedstrijd. Twee keer deed hij zelf mee en dit jaar haalde Pulvirentimet zijn broodje de eindronde. Ondanks de matige beoordeling van de jury,overheerst de tevredenheid. ‘Volgende keer beter’, reageert de nieuwsgierigechef-kok. ‘Ik ben vooral benieuwd naar de smaak van de winnende broodjes. Ikwil kunnen proeven welke concepten hier succesvol zijn.’
‘De basis van het broodje vormt de Italiaanse keuken.Italiaanse producten zijn gecombineerd tot een smaakvolle sandwich’, alduschef-kok Ed Vischschraper. ‘Italian Blues’ staat al ruim een jaar op demenukaart van restaurant la Ruche en is een van de hardlopers. ‘Dit conceptheeft al bewezen een commercieel succes te zijn.’
De Brit Edward Antonini ging er tijdens de vijfdeeditie van de Délifrance broodjeswedstrijd met de hoofdprijs vandoor. De jongeBrit kreeg met zijn sandwich ‘Spicy American Chicken’ vooral lof toegezwaaidvanwege de presentatie van het broodje en de smaakvolle bereiding van de kip,het voornaamste bestanddeel van de sandwich. Op een verdienstelijke tweede stekeindigde de Zweed Fredrik Gorthon, net voor de Belgische Sophie Delmeire.
Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels