artikel

Nieuwe techniek geeft oven oppepper

Horeca

Leventi presenteert de Booster. Deze nieuwe oven is vergelijkbaar met een convectieoven of combisteamer, maar is veel sneller dankzij een nieuwe microwave techniek. De sleutelwoorden zijn snelheid, kwaliteit en hoeveelheid.

Nieuwe techniek geeft oven oppepper

Al vijftien jaar organiseert Leventi twee maal per jaar een themadag voor klanten in de showroom te Gilze. Tijdens de jongste themadag stond de nieuwe vinding centraal: de Advanced Booster Technology, kortweg ABT. Een techniek, waarvoor wereldwijd patent is gevraagd en gekregen. Op de Horeca Expo in Gent (18 tot 22 november) krijgt Leventi hiervoor de Baanbrekers-trofee uitgereikt. Bovendien is de Booster, dat letterlijk versterker betekent, aangemeld voor de Horecava Innovation Award. De binnen het bedrijf ontwikkelde techniek bestaat uit twee onderdelen. Het eerste: de ongecontroleerde microgolven worden niet direct de oven in gestuurd, maar via een geleider. Van daaruit worden de microwaves op een Match Plate gestraald; het tweede onderdeel van de techniek. Deze Match Plate verdeelt de microwaves gelijkmatig door de oven. Juist de verdeling van de straling levert een enorme tijdwinst op in het bereidingsproces, zonder dat er meer energie voor nodig is.

Naar eigen zeggen levert de Booster een tijdsbesparing op van 30 tot 70 procent, vergeleken met een convectieoven of combisteamer. Doordat de inwerking van de microgolven door de hele oven met dezelfde intensiteit en frequentie plaatsvindt, maakt het nauwelijks uit hoeveel voedsel in de oven geplaatst wordt. Of de kok er nu één schotel in doet, of tien of veertig drumsticks. Bevroren snacks van min 18ºC zijn binnen 2,5 à 3 minuten te verhitten tot plus 80ºC. Kip bereiden duurt in een conventionele oven circa 70 minuten, de combisteamer doet er 40 minuten over, de Booster slechts 20 à 25 minuten.

Kwaliteit
Ondanks de grotere hoeveelheden is volgens commercieel directeur Richard Levens geen sprake van kwaliteitsverlies van het voedsel. ,,De producten worden zowel van binnen als van buiten verwarmd. Als gevolg van de kortere bereidingstijd neemt de kwaliteit van het eindproduct juist toe. De smaak blijft beter behouden en er is geen sprake van uitdroging en korstvorming.’’De vergelijking met de vorig jaar gelanceerde TurboChef van Belluno dringt zich op. Volgens Levens is de TurboChef beperkt in de hoeveelheden. ‘Vergelijk je één portie, dan is de TurboChef sneller. In grotere hoeveelheden is de Booster sneller; hij kan tot 20 kilo aan. Bovendien heeft de TurboChef de beperking van een normale magnetron en heeft hij slechts één lade in plaats van vier of vijf.’ Andere voordelen die de commercieel directeur opsomt: de oven is te gebruiken als een standaard convectieoven of combisteamer. Bovendien kunnen er normale stalen pannen, bakken en schalen in, plus ovenbestendige plastic bakjes. Ook is de Booster, eenmaal in werking gezet, nog tussentijds te beladen.

Drie typen
De Advanced Booster Technology wordt toegepast in drie oventypen. Ten eerste in de Leventi Bakermat Mastermind, een bake-off oven. Deze oven, waarvoor de term ABT gehanteerd wordt, is bedoeld voor croissanterieën, supermarkten en dergelijke. Deze apparatuur is al geplaatst bij o.a. Albron Catering, Hema en Albert Heijn. De andere twee ovens zijn bedoeld voor restaurants, eetcafés en traiteurs. De officiële benaming is Leventi Booster met ABT, in de wandelgangen de Booster genoemd. De grotere ovens met ABT (5 niveaus euronorm 40 x 60, of 4 niveaus gastronorm 32 x 53) kosten zo’n f 22.000,- exclusief BTW. De kleinere f 19.500,- (adviesprijs). Compleet voorgeprogrammeerd worden de ovens afgeleverd. Uiteraard kunnen koks zelf de programmatuur aanpassen.
Voor informatie: Leventi, Gilze. Tel. (0161) 45 91 00. www.leventi.com.