artikel

Nieuwjaarsduik

Horeca

In 2002 trotseerden ruim 9600 helden het koude water van ongeveer 4 ºC in Scheveningen tijdens de Unox Nieuwjaarsduik. Traditiegetrouw staan er ieder jaar weer kraampjes met erwtensoep klaar voor de bibberende deelnemers. Met rookworst natuurlijk.

Nieuwjaarsduik

Als je aan rookworst denkt dan denk je aan de dampende winter. Warm makende stamppotten en stoofschotels, rijk gevulde maaltijdsoepen. Een traditioneel beeld van genoeglijk tafelen; rookworst hoort erbij. Bij traditionele gerechten, zo uit het vuistje of op een pistolet. In Düsseldorf is zelfs een outlet waar je uitsluitend rookworst met acht verschillende sauzen en een glas droge witte wijn kunt bestellen! Rookworst is een goed alternatief voor andere warme snacks en past heel goed in eigentijdse gerechten. Rookworst is dus op veel verschillende manieren en momenten te gebruiken.

Stamppot met spruitjes of selderijknol smaakt bijvoorbeeld heel goed met rookworst. Een jus van demi-glace, een lepel ganzenvet en gebakken spekjes en de stamppot is helemaal af. Dat smaakt net even anders dan de traditionele zuurkool of boerenkool.Rookworst leent zich ook uitstekend voor luxere gerechten. Een voorgerecht van aardappelsalade met truffelmayonaise op een bedje van sla, gegarneerd met plakjes geglaceerde appel en daar rookworst bij. Hoe Hollands de rookworst ook is, bij buitenlandse gerechten kan hij al even smakelijk zijn. Bij gesmoorde venkel en aardappelpuree gemaakt met olijfolie smaakt hij echt mediterraan.

Bekijk de inspirerende klassieke gerechten in een nieuw jasje én nieuwe gerechten met rookworst.

De rookworst klassiek, maar wel anders
De rookworst modern