artikel

North End, Leiden

Horeca

North End in Leiden is Engels tot op de laatste spijker. Van het tapijt en de gordijnen tot de bieren uit de kraan en de ‘scampi fries’ voor de lekkere trek. Natuurlijk ontbreekt een indrukwekkende whiskycollectie niet. De knusse sfeer van North End trekt een gevarieerd publiek dat graag komt nippen van de pintglazen gevuld met authentieke ales.

Vier keer per jaar maakt Martijn Snoeck de oversteek naar Engeland. Aan de andere kant van de Noordzee haalt hij al die spullen die in ons land niet verkrijgbaar zijn, maar onmisbaar in een Engelse pub. De Ploughman’s pickles voor de keuken bijvoorbeeld. Of baked beans van Heinz. De saus van HP, onmisbaar bij een authentieke fish and chips. ‘Ik probeer er ook altijd wat gekke mixdrankjes te vinden. Zo was ik destijds de eerste in Nederland die Hooch had.’

Na jarenlang als bedrijfsleider en gastheer in diverse Haagse horecabedrijven te hebben gewerkt, wordt Martijn Snoeck acht jaar geleden benaderd om het concept op te zetten voor een authentieke Engelse pub. Het resultaat heet Ruddles. De in een fraai hoekpand geopende pub slaat aan. ‘De eerste drie maanden was het zó druk dat er iedere avond alleen maar mensen naar binnen konden volgens het principe één eruit, één erin’, herinnert Snoeck zich. Tot de eigenaren ruzie krijgen en de zaak zijn deuren sluit. Dat gaat Snoeck aan het hart. Hij weet de zaak te kopen van pandeigenaar Grolsch en heropent het bedrijf onder de naam North End.

Bekijk het in- en exterieur van North End

Aan het concept wordt niet getornd. Het pand mag dan in hartje Leiden staan, de bezoeker waant zich in een pub op het Engelse platteland. Liefst dertien bieren stromen er uit de tap. De meeste afkomstig uit Engeland en getooid met namen als Boddington’s ale en Chocolate stout. Ook Grolsch is in ruime mate voorhanden. Wel komt het uit een Engelse bierkaan en heeft het bier maar een dun laagje schuim, zoals gebruikelijk in het Verenigd Koninkrijk. Slechts één concessie doet Snoeck aan de Hollandse smaak. ‘Alle Engelse bieren tap ik op 6°C. Dat is kouder dan in Engeland gebruikelijk, maar anders krijg je het echt niet in een Nederlandse keel geschonken.’

Trots is Snoeck op zijn indrukwekkende whiskycollectie van meer dan 150 soorten. ‘Het moeten er uiteindelijk 300 worden.’ In de recent als Schotse kasteelkamer ingerichte ruimte op de eerste verdieping organiseert hij regelmatig ‘nosing and tastings’ met het Schotse distillaat.

Eten kan ook in North End. Populair is het iedere drie weken wisselende driegangenmenu. ‘Maar sommige dingen blijven we altijd voeren. Fish and chips zal nooit van de kaart verdwijnen. ’s Winters hebben we altijd een stew.’ De knusse sfeer in North End wordt versterkt door het tapijt op de vloer. Authentiek kroegtapijt uit Engeland. Zeer sterk en met een levensduur van minimaal zeven jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels