artikel

Ongenode zomergasten

Horeca

Of u het nou wil of niet; ze komen ongevraagd binnen. Muizen, kakkerlakken, vliegen, slakken en ander ongedierte. Ook deze zomer kruipen ze in alle hoeken en gaten van uw cafetaria. Niet leuk voor u. Niet leuk voor de klant. Zibb.nl/horeca geeft daarom tips hoe deze ellendelingen aan te pakken.

Ongenode zomergasten

Opgewarmd door de zomerzon komen de kwelgeesten weer tevoorschijn. Vliegen, mieren, kakkerlakken, wespen, noem maar op. Want insecten zijn koudbloedige dieren die ontwaken zodra hun lichaamstemperatuur stijgt. Ongevraagd kruipen, vliegen of trippelen ze uw cafetaria binnen.

Doe er dus wat aan. HACCP-regels dwingen u tot maatregelen die de gezondheid van uw klanten bewaakt. Het bestrijden van ongedierte en insecten hoort daarbij. Bovendien moet u op papier zetten hoe u dat doet. U kunt daarbij denken aan het hermetisch afsluiten van de cafetaria. Bijvoorbeeld het dichtkitten van de riolering, afvoerpijpen en kieren. Of een hor in de winkeldeur. Maar dat is onzinnig want het houdt de kleinste kruipers niet buiten de deur. Een muis heeft bijvoorbeeld aan een gaatje van een halve centimeter genoeg om binnen te komen. De meeste cafetariabezitters zijn daarom gedwongen een ongediertebestrijder in te huren die op regelmatige basis hun toko controleert en aantekeningen maakt in een logboek dat in uw cafetaria ligt. Zo hebt u voor Keuringsdienst van Waren zwart-op-wit dat u werk maakt van HACCP. Maar voor de belangrijkste tip heeft u geen logboek of een ongediertebestrijder nodig. Houdt uw cafetaria schoon!

Insecten uit de renbaan?’
Hans Hus van Plaza Parade in het winkelcentrum van Nootdorp pakt ongedierte aan zoals het hoort. Hij heeft een contract met Attack Pest Control. Deze ongediertebestrijder uit Heerhugowaard controleert elk kwartaal 42 vestigingen van de PLAZA-formuleketen. Hans betaalt 360 euro per jaar voor deze dienst. Waarom? Heel eenvoudig, zegt Hans: “Ik zit net een halfjaar in het nieuwe winkelcentrum ‘Parade’ in Nootdorp. Het winkelcentrum is bovenop een oude renbaan gebouwd en ik heb mij door de bouwers laten vertellen dat je dan nog maar moet afwachten of er geen ongedierte als muizen, kevers of andere insecten uit de oude renbaan naar boven komt. Een andere reden is dat je wel moet. Je mag zelf geen gif of insecticiden gebruiken. Anders ben je in overtreding met HACCP. Ik had een maand na de opening al de Keuringsdienst van Waren op bezoek. Dan moet je wel aantonen dat je goed bezig bent. Maar de belangrijkste reden is de klant. Die verlangt sociale veiligheid en hygiënisch voedsel. Ik wil die geven. Daar hoort een bureau als Attack Pest Control bij’.

Hou deze gasten buiten de deur!
Over een spinnetje, limonadewesp of een verdwaalde sprinkhaan zal een onderzoeker van de Keuringsdienst van Waren (KvW) niet struikelen. Deze insecten planten zich niet snel voort. Maar als zij ongedierte zien dat snel nakomelingen verwekt, zoals een muis, kakkerlak, of fruitvlieg, dan hebt u wat uit te leggen. Boetes variëren van €453,78 tot €4537,80 en bij herhaling kan de KvW zelfs overgaan tot sluiting van de cafetaria. Hou daarom deze gasten buiten de deur!

1. Huismuis
Deze kleine knager is niet kieskeurig. Dozen, kabels, frietjes of ijscobekers: de huismuis bijt alles stuk. Het diertje is schuw en verblijft daarom op plaatsen als spouwmuren, kruipruimtes en achter kasten.
Vervelend: kostbare knaagschade, vervuiling door uitwerpselen
Bestrijden met: vallen of gifkorrels

2. Duitse kakkerlak
Nederland kent zeven soorten kakkerlakken. Maar deze knaap komt het meest voor: de Duitse kakkerlak. Vertoeft graag in keukenkastjes, kieren of bij warmtebronnen zoals de motor van uw koelkast. ’s Nacht gaat het insect op rooftocht naar etensresten.
Vervelend: verspreidt bacteriën en mijten, laat een vieze geur achter
Bestrijden met: gif (op de foto een kakkerlakkenval)

3. Kamervlieg
De kamervlieg maakt menig mens horendol. Ze zitten overal op en aan en laat zich moeilijk meppen. Bovendien staat het niet zo netjes als een dikke brommer op het frietje van uw klant gaat zitten.
Vervelend: verspreiden veel bacteriën en zijn erg zichtbaar voor uw klanten
Bestrijden met: vliegenmepper, lokdozen of chemicaliën

4. Fruitvlieg
Kampioen eitjes leggen. Dat is de fruitvlieg. Het vrouwtje legt 900 eitjes die binnen elf dagen uitkomen. Wat dat betekent, merkt u als u op een hete zomerdag de klep van uw vuilnisemmer optilt.
Vervelend: staat vies, verspreidt bacteriën, verpest etenswaren
Bestrijden met: vuilcontainers schoonmaken en vers voedsel afdekken

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels