artikel

Open Monumentendag

Horeca

Open Monumentendag (OMD) is één van de grootste evenementen van ons land waarbij duizenden panden gratis opengesteld worden voor publiek. Dit jaar is het thema Koopmansgeest, monumenten van de handel, omdat het 400 jaar geleden is dat zowel de VOC als de Beurs werden opgericht. Het doel van het evenement is om het publiek in contact te brengen met de historische gebouwde omgeving en zo de belangstelling voor monumenten en het behoud van monumenten te vergroten.

Open Monumentendag

Tochten
Diverse tochten, op de fiets, lopend of per boot, voeren langs historische monumentale panden. In Amsterdam voert een wandeling langs verschillende historische cafés en proeflokalen in de binnenstad. Er wordt verteld over de verschillende manieren van brouwen, stoken en destilleren. Personen vanaf achttien jaar krijgen de mogelijkheid enkele van de historische dranken te proeven. Ook is er een Kinderkookcafé waar kinderen binnen het thema VOC een maaltijd kunnen koken voor de ‘grote mensen’ die later mee eten.

Boek
De Stichting Open Monumentendag geeft elk jaar een speciale publicatie uit die het thema van het betreffende jaar toelicht en illustreert. Dit jaar heeft het derde deel van deze serie de titel: Koopmansgeest. Monumenten van de handel. In dit boek wordt op toegankelijke wijze het brede spectrum van onze handelsnatie toegelicht.

Kijk voor meer informatie op:
www.openmonumentendag.nl
www.monumenten.pagina.nl
www.monumenten.nl

Monumentenwet

In de Monumentenwet wordt een monument als volgt gedefiniëerd: ‘alle vóór tenminste vijftig jaar vervaardigde zaken welke van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarde’. Een object dat aan deze criteria voldoet, is echter pas een beschermd monument als het op het monumentenregister staat.