artikel

Oudejaarslekkernijen

Horeca

Oudejaarsavond wordt voor middernacht het liefst thuis gevierd met familie en vrienden. Toch kunt u er als horecaondernemer veel aan doen om de feestvierders naar uw zaak te lokken. Speciale arrangementen die de gast een compleet verzorgde avond bieden met drank (champagne) en hapjes voor een vast bedrag. De redactie helpt u alvast op weg met een elftal ‘oudejaarslekkernijen’.

1. Appel-kaneel oliebollen
Ingrediënten (voor vijftien oliebollen)
150 gr. rozijnen, 2 appels, 500 gr. bloem, 1 zakje gedroogde gist, 15 gr. kaneel, 5 gr. zout, 1 ei, olie, poedersuiker.
Bereiding
Wel de rozijnen twintig minuten in een kom met heet water. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Roer in een beslagkom de bloem, gist, kaneel en zout door elkaar.Meng met de handmixer met deeghaken het ei en 4½ dl water erdoor en blijf kloppen tot het beslag glad is. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en dep ze droog metkeukenpapier. Schep de rozijnen en appel door het beslag. Laat het beslag afgedekt met plastic folie op een warme plaats circa één uur rijzen tot het volume verdubbeld is.Verhit de olie in een frituurpan tot 175 °C. Schep het beslag voorzichtig door. Doop een ijsknijper in het hete vet en schep hiermee circa vijf bolletjes beslag in de olie.Bak de oliebollen in circa zes minuten goudbruin en keer ze halverwege. Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken. Bak de rest van de oliebollen op dezelfde manier ingedeelten.

2. Bananenbeignets
Ingrediënten (voor twaalf beignets)
65 gr. zelfrijzend bakmeel, snufje zout, 1 ei, 1 dl melk, 1 dl bier, 2 bananen.
Bereiding
Roer van het meel, zout, het losgeklopt ei en de melk een glad beslag. Roer het bier erdoor. Snijd de bananen in stukjes van circa vijf cm en haal dat door het beslag heen. Frituur het in hete olie van 180 °C lichtbruin.

3. Borrelcroûtons
Ingrediënten
12 dunne sneden oud volkorenbrood (ca. 12 x 10 cm), 60 gr. ongezouten boter (op kamertemperatuur), 15 gr. Dijonmosterd, 2 teentjes knoflook (uit de knijper), 30 gr. fijngehakte peterselie, 1,25 gr. zout, mespuntje cayennepeper, 30 gr. geraspte Parmezaanse kaas.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 °C. Vet voldoende bakplaten in. Snijd de korstjes van het brood. Roer de boter met de mosterd, knoflookpuree, peterselie, zout en decayennepeper in een kom tot room. Besmeer de sneden brood aan weerskanten dun met deze kruidenboter. Bestrooi ze daarna aan één kant met de geraspte Parmezaanse kaas. Steek of snijd daarna elke snede in ca. 18 figuurtjes, bijvoorbeeld driehoekjes, rondjes, vierkantjes. Bak de croûtons ca. vijftien minuten in de oven, tot zegoudbruin zijn.

4. Champignonhapjes
Ingrediënten
100 gr. champignons, 1 sjalotje, 10 gr. boter, 2,5 gr. tijm, peper, zout, vier plakjes diepvries bladerdeeg, 1 blikje croissantdeeg, 75 gr. roompaté, 15 gr. Sesamzaad.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Borstel de champignons schoon en hak ze fijn. Pel en snipper het sjalotje. Verhit de boter in een koekenpan en bak het sjalotje en dechampignons al roerende tot alle vocht is verdampt. Breng het mengsel op smaak met tijm, peper en zout en laat het afkoelen. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaaren laat ze in ca. 10 minuten ontdooien. Steek er ca. 16 rondjes van 5 cm uit. Spreid het croissantdeeg uit en steek hier ook 16 rondjes van 5 cm uit. Leg de rondjesbladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prak de paté door het afgekoelde champignonmengsel en schep het met een theelepel op het bladerdeeg. Bestrijkde randen van het deeg met wat water en plak het croissantdeeg erop. Druk de randen met een vork op elkaar. Bestrijk het croissantdeeg met wat water en strooi hetsesamzaad erover. Bak de hapjes in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

5. Gerookte zalmrolletjes
Ingrediënten (voor zestien rolletjes)
16 baby-maïskolfjes (blik), 15 gr. verse fijngehakte dille, 60 gr. roomkaas, 125 gr. gerookte zalm, bieslook, peper.
Bereiding
Snijd de zalm in reepjes van ca. 7 x 5 cm. Roer de dille met wat peper door de roomkaas en bestrijk de zalm hiermee. Wikkel de repen zalm om de maïskolfjes enknoop er bieslook om.

6. Ham-kaas soesjes
Ingrediënten (voor dertig soesjes)
olie, 1 ui, 100 gr. ham, 40 gr. margarine, zout, 50 gr. bloem, 2 eieren, 50 gr. vers geraspte Parmezaanse kaas, 30 gr. fijngehakte peterselie.
Bereiding
Verhit de olie tot 175 °C. Snijd de ui en de ham fijn. Breng in een pan 1 dl water met margarine en een snufje zout aan de kook. Laat de margarine smelten. Voeg dan inéén keer de bloem toe en roer tot het deeg van de pan loslaat. Roer van het vuur af één voor één de eieren erdoor. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei is opgenomen. Blijf roeren tot het deeg glanst. Roer de fijngesneden ui, ham, Parmezaanse kaas en peterselie erdoor. Doop twee theelepeltjes in de hete olie en schephiermee kleine balletjes in het frituurvet. Frituur steeds ca. 10 balletjes tegelijk goudbruin en gaar. Laat de soesjes op keukenpapier uitlekken. Serveer de soesjes op eenschaal.

7. Hartige oliebollen
Ingrediënten (voor tien oliebollen)
250 g bloem, 2 dl melk of water, snufje zout, 20 gr. gist, 2 eieren, 50 gr. gemalenkaas, 50 gr. garnalen, peper, paprikapoeder, gehakte peterselie, olie.
Bereiding
Los de gist op in een beetje lauwe melk. Zeef de bloem en stort de bloem met het zout in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel erin. Scheid de eierdooier van het eiwit en klop de eierdooier door de melk. Voeg de melk al kloppend bij de bloem. Klop het eiwit stijf. Spatel het eiwit door het beslag. Doe bij het beslag gemalen kaas, gehakte garnalen, kruiden en een beetje gehakte peterselie. Dek de kom af en laat het beslag ca. 20 minuten rijzen. Verhit de olie tot 190 °C. Schep meteen ijsknijper het beslag in de olie. Bak 3 tot 4 oliebollen tegelijk goudbruin in ca. 4 minuten. Serveer de oliebollen als tussengerechtje of borrelhapje.
Tips

 • zet de kom niet op een kachel en zorg ervoor dat het deeg niet te heet wordt, waardoor het uitdroogt
 • zorg ervoor dat de kom niet op de tocht staat
 • vervang de kaas en garnalen door uitgebakken bacon
 • 8. Kaasbeignets
  Ingrediënten (voor tien beignets)
  60 ml. melk, 60 gr. bloem, 5 gr. paprikapoeder, 2,5 gr. gedroogde tijm, snufje zout, 1 ei, kaas.
  Bereiding
  Roer een beslag van de melk, bloem, paprikapoeder, tijm en zout. Klop 1 eiwit stijf en spatel dit door het beslag. Haal 10 reepjes kaas door het beslag en bak dit in de hetefrituurolie van 180 °C in ca. 1 min. lichtbruin.

  9. Nasiflapjes
  Ingrediënten (voor tien flapjes)
  80 gr. rijst, zout, peper, 1 sjalotje, 3 lente-uitjes, 10 plakjes diepvries bladerdeeg, 15 ml. zonnebloemolie, 15 gr. nasikruiden, 20 ml. ketjap manis, 125 gr. geraspte belegen Goudse kaas, 1 ei.
  Bereiding
  Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Pel en snipper het sjalotje. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in smalle ringetjes. Laat de plakjes deeg naast elkaarontdooien. Verhit de olie in een wok en roerbak de sjalotsnippers en de uiringetjes ca. 2 minuten. Roer de rijst, nasikruiden en ketjap erdoor en breng het mengsel opsmaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur en roer 100 gr. kaas door het nasimengsel. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep het nasimengsel op de deegplakjes,maak de deegranden vochtig met water en klap het deeg over de vulling. Druk de deegranden stevig op elkaar. Leg de nasiflapjes op een bakplaat. Klop het ei los met 1eetlepel water. Bestrijk de flapjes met ei en strooi de rest van de kaas erover. Bak de nasiflapjes in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

  10. Pizzahapjes
  Ingrediënten
  2 plakjes gekookte ham, 15 ml. tomatenketchup, 15 ml. crème fraîche, 50 gr. geraspte kruidenkaas, 3 sneetjes geroosterd oud witbrood, 6 groene olijven zonder pit.
  Bereiding
  Snipper de ham fijn boven een kommetje. Roer de ketchup, crème fraîche en de geraspte kaas erdoor. Besmeer het geroosterde brood met het kaasmengsel en snijd elksneetje in vieren. Bekleed een plat bord met keukenpapier en leg de pizzahapjes erop. Verhit de pizzahapjes onafgedekt ca. 1½ minuut op 700 Watt in de magnetron. Halveer de olijven en garneer hiermee de pizzahapjes. Serveer ze direct.

  11. Spinazietortilla
  Ingrediënten
  1 ui, 60 ml. olijfolie, 500 gr. panklare spinazie, 4 eieren, 25 gr. pijnboompitten, zout, peper.
  Bereiding
  Fruit de ui in een koekenpan in 30 ml. hete olie. Schep de spinazie erdoor en laat alles al omscheppend op hoog vuur slinken. Doe de spinazie in een zeef en drukhet vocht eruit. Klop de eieren los met zout en peper en schep de spinazie en pijnboompitten erdoor. Verhit 30 ml. olijfolie in een koekenpan. Schenk het eimengselerin en laat het in ca. 5 minuten op matig hoog vuur stollen. Keer de omelet met een deksel en bak de onderkant goudbruin. Snijd de tortilla in blokjes en serveer ze(lauw)warm of koud.

  Oliebollen

  Schalen vol oliebollen horen bij Oudjaar, volgens traditie gebakken door de heer des huizes. Oliebollen kunnen geserveerd worden met krenten en rozijnen, maar ook met geraspteappel en rozijnen. Daarbij kunnen de oliebollen bestrooid worden met poedersuiker. Maak ook eens hartige oliebollen, bijvoorbeeld met bacon of kaas. Het is dan belangrijk om de bacon eerst goed uit te bakken en vervolgens af te laten koelen, voordat het aan het beslag wordt toegevoegd.

  Reageer op dit artikel
  Lees voordat u gaat reageren de spelregels