artikel

Pilsje tappen in 8 stappen

Horeca

Een goed pilsje tappen is niet vanzelfsprekend. Er zijn niet voor niets wedstrijden waarin het biertappen centraal staat. Met deze tips leert u de fijne kneepjes van het tappen en serveert u voortaan een perfect biertje.

Pilsje tappen in 8 stappen

1
Spoel de glazen in een bak met stromend water. Hoe koeler de temperatuur van het spoelwater, hoe beter

2
Neem enkele seconden de tijd om het glas te laten uitlekken. Er mag geen spoelwater in het glas achterblijven

3
Het tappen kan beginnen. Houd het glas in eerste instantie schuin tegen de tuit van de kraan

4
Trek de kraan met één slag volledig open. Laat het pils langs de binnenkant van het glas lopen. Zodra het bier de bovenkant bereikt, glas rechtop houden en de kraan in één beweging sluiten

5
Rechtstandig in één vloeiende beweging met een vochtige afschuimer afschuimen. Doe dit direct na het tappen, terwijl het bier nog ‘opkomt’

6
Als alles goed is gegaan, bevat het bier een licht bollende schuimkraag van ongeveer twee vingers dikte zonder bellen of blazen. Het glas nooit onder de tapkraan parkeren, anders slaan druppels ‘kraters’ in de kraag. In verband met de hygiëne het glas laag beetpakken

7
Het water in het glas met de afschuimer moet regelmatig worden ververst. Ten eerste om het schoon te houden. En ten tweede om de temperatuur ervan niet te laten oplopen

8
De temperatuur van pils dient 4 tot 6 graden Celcius te bedragen