artikel

Poolhaas

Horeca

Een jonge eskimojager moet zijn eerste buit altijd delen met de gehele Inuit-gemeenschap. Van de eerste poolhaas die hij vangt, wordt de huid gebruikt om de ijzers van zijn slee te poetsen tot ze glad zijn. De maaginhoud van de haas (en ook van de kariboe, wordt Nerrokkak genoemd en geldt als lekkernij. Nerrokkak smaakt naar gegiste spinazie en is ook groen van kleur. Dat komt doordat dit wild in hoofdzaak leeft van groen mos.

Poolhaas

Van het wild dat men vangt wordt vrijwel alles gegeten of op een andere manier gebruikt. Igunark bijvoorbeeld is gegiste zeehondenhuid. Voor Inuit een ware delicatesse.Poolhaas is in Nederland zeer sporadisch verkrijgbaar en dan nog flink aan de prijs. Voor het nu volgende recept, gemarineerde hazenbouten, is ‘gewone’ haas echter heel goed te gebruiken.

Ingrediënten
2 hazenbouten

Marinade
25 cl azijn
1 fles droge witte wijn
12,5 cl olijfolie
1 grote ui
2 gesneden wortels
1 bosui
3 ml zout
3 ml peperkorrels
3 ml jeneverbessen
3 ml tijm

Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Marineer hierin de hazenbouten. Laat ze bij voorkeur een nacht in de marinade staan.Braad de bouten in de oven op 180°C gedurende 3 kwartier à 1 uur.

Dik de marinade in tot een dikke saus en serveer deze bij of over de hazenbouten.Wijnadvies: Wild Blueberry, een Canadese wijn op basis van bosbessen.

Van het wild dat men vangt wordt vrijwel alles gegeten of op een andere manier gebruikt. Igunark bijvoorbeeld is gegiste zeehondenhuid. Voor Inuit een ware delicatesse.Poolhaas is in Nederland zeer sporadisch verkrijgbaar en dan nog flink aan de prijs. Voor het nu volgende recept, gemarineerde hazenbouten, is ‘gewone’ haas echter heel goed te gebruiken.

Ingrediënten
2 hazenbouten

Marinade
25 cl azijn
1 fles droge witte wijn
12,5 cl olijfolie
1 grote ui
2 gesneden wortels
1 bosui
3 ml zout
3 ml peperkorrels
3 ml jeneverbessen
3 ml tijm

Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Marineer hierin de hazenbouten. Laat ze bij voorkeur een nacht in de marinade staan.Braad de bouten in de oven op 180°C gedurende 3 kwartier à 1 uur.

Dik de marinade in tot een dikke saus en serveer deze bij of over de hazenbouten.Wijnadvies: Wild Blueberry, een Canadese wijn op basis van bosbessen.