artikel

Presentatie grootste ijscoupe ter wereld op IJsvak 2003

Horeca

Een compleet opgemaakte ijscoupe met 85 ijsbollen die ieder een doorsnede hebben van zo’n veertig centimeter. Met dit huzarenstukje wordt op initiatief van KHN sector Fastfood- en IJsbedrijven en groothandel Grobak De IJspecialist op 19 februari een gooi gedaan naar vermelding in het Guiness Book of Records.

De poging om de grootste ambachtelijke ijscoupe ooit te presenteren vindt plaats tijdens IJsvak 2003 in Vianen. Met het project willen de initiatiefnemers de aandacht vestigen op ‘De IJsmaker’, het label waaronder een vijftiental ambachtelijke ijssalons sinds het afgelopen voorjaar op promotioneel gebied samenwerkt. ‘Met de wereldrecordpoging maken we de consument duidelijk dat ambachtelijk ijsmakend Nederland, en dan met name het topsegment dat verenigd is in De IJsmaker, z’n mannetje staat’, zegt woordvoerder Paul van Pelt. ‘Zij maken niet alleen goed ijs, maar timmeren bovendien aan de weg met bijzondere producten en evenementen.’

De voorbereidingen zijn al in volle gang. Zo is een glasproductiebedrijf bezig met de vervaardiging van de vierkante coupe die een diameter krijgt van 282 centimeter. Binnenkort gaat de productie van de 85 ijsbollen met een inhoud van 25 liter en een gewicht van 17 kilogram van start. Dit gebeurt onder strenge hygiënische controle in de ijskeuken van Grobak De IJsspecialist in Haaften. De bereiding, die naar verwachting zo’n achttien dagen in beslag neemt, vindt plaats met behulp van een tiental ambachtelijke ijsbereiders, ijsmachineleverancier Euro ICE en de ijsgrondstoffenproducten Friesland Madibic en Unifine Döhler. Zij maken het ruim €20.000 kostende project ook financieel mede mogelijk.

De opmaak van de wereldcoupe, 7200 keer zwaarder dan een standaardcoupe, vindt op 19 februari plaats in Vianen. Vervolgens kunnen zo’n vijfduizend liefhebbers, waaronder scholieren uit de omgeving, van het mega-ijsje meegenieten. ‘Het wordt een creatie met alles erop en eraan, zoals een wafel van een meter hoog’, kondigt Van Pelt aan. ‘Om ons nationale gevoel te benadrukken wordt de coupe opgebouwd in de kleuren oranje, rood, wit en blauw. Verder verwerken we onderin de kleuren van de Italiaanse vlag. Wij dagen zodoende de ijsbeurs in Longarone uit om volgend jaar onze recordpoging te overtreffen.’