artikel

Ratelslang

Horeca

Veel indianenstammen eten ratelslang. Dat lijkt griezelig, maar in wezen is het niet zoveel anders dan dat wij Hollanders paling als een lekkernij beschouwen.

Ratelslang

Meestal wordt ratelslang alleen in de zomertijd gegeten. Volgens de overlevering gaat er van het eten van de slang een heilzame werking uit.

De smaak van ratelslang lijkt een beetje op die van paling. Het vlees is alleen droger en minder vet. Nadat de slang van zijn gif is ontdaan, wordt hij op ceremoniële wijze geslacht en bereid. Dit gebeurt vaak tijdens de grote pow-wows, feestelijke samenkomsten waarbij veel wordt gedanst en gegeten.

Ingrediënten:

  • 1,5 kg ratelslang
  • zout
  • peper
  • witte wijn
  • eventueel visfond
  • citroen
  • beschuitkruimels
  • boter

Bereiding:

Snijd de slang in stukjes van 5 cm. Zout en peper de moten en leg ze daarna in een beboterde vuurvaste schotel. Voeg vervolgens water, wijn en eventueel visfond toe. Leg er schijfjes citroen op, voeg boter toe en paneer de moten ruim met beschuitkruim. Maak het geheel gaar in de oven op 200°C gedurende circa 15 minuten.

Serveren met wilde rijst.

Ratelslang wordt – ruim gepaneerd met beschuitkruim – bereid in een vuurvaste schotel.

De smaak van ratelslang lijkt een beetje op die van paling. Het vlees is alleen droger en minder vet.