artikel

Rijk, rijker, rijkst

Horeca

NEW YORK – Ingvar Kamprad van Ikea is met een vermogen van 33 miljard dollar de rijkste man in retail. De Aldi-broers Karl en Theo Albrecht zijn rijker dan de leden van de Wal-Mart-familie Walton. Zibb.nl/retail zet de rijkste mensen in de retailbranche op een rijtje.

Rijk, rijker, rijkst

Ingvar Kamprad
Leeftijd: 80
Vermogen: 33 miljard dollar
Retailketen: Ikea
Nationaliteit: Zweeds

Ingvar Kamprad is de rijkste man onder de retailers. Begon in 1947 met de verkoop van meubels en bouwde dit uit tot een wereldconcern dat nog steeds bezig is met een schijnbaar onstuitbare opmars naar intussen 34 landen. Het merk Ikea is ijzersterk met de formule van hippe ontwerpen tegen betaalbare prijzen. Enige smet op Kamprad was de onthulling begin jaren negentig dat hij in zijn jeugd nazi-bijeenkomsten bezocht. Hiervoor heeft hij zich in een open brief verontschuldigd onder de noemer ‘de grootste fout uit mijn leven’.

Karl Albrecht
Leeftijd: 87
Vermogen: 20 miljard dollar
Retailketen: Aldi
Nationaliteit: Duits

De oudste van de twee broers die kort na de tweede wereldoorlog de kruidenierswinkel van hun moeder overnamen en uiteindelijk uitbouwden tot de grootste discounter van Europa. Succesvol met de combinatie van merkloze, maar kwalitatief goede levensmiddelenproducten en stunts met non-food. Heeft enkele jaren geleden de dagelijkse leiding over Aldi Süd uit handen gegeven. Over zijn privé-leven is vrijwel niets bekend, behalve dat hij orchideeën kweekt, golf speelt en twee kinderen heeft.

Stefan Persson
Leeftijd: 59
Vermogen: 18,4 miljard dollar
Retailketen: Hennes & Mauritz
Nationaliteit: Zweeds

Nam een kwart eeuw geleden de teugels in handen van de door zijn vader opgerichte moderetailer Hennes & Mauritz en bouwde dit in de loop der jaren uit tot een winkelketen met dertienhonderd winkels in 24 landen. Is enorm actief binnen een goed doel dat wereldwijd strijd tegen kindermisbruik. Doet zelf aan skiën, tennis en golf en heeft drie kinderen. Opvallend dat twee van de drie rijkste retailers ter wereld uit Zweden komen.

Theo Albrecht
Leeftijd: 84
Vermogen: 17,5 miljard dollar
Retailketen: Aldi, Trader Joe’s
Nationaliteit: Duits

De jongste van de twee Aldi-broers die samen de grootste discountformule van Europa hebben opgezet, met intussen zevenduizend winkels. In de jaren zestig kregen de broers naar verluid ruzie over de vraag of ook tabak moest worden verkocht in de winkels, waarna ze de winkelgebieden onderling verdeelden. Theo is verantwoordelijk voor onder meer Nederland. Is samen met zijn twee zoons nog steeds betrokken bij de dagelijkse gang van zaken binnen Aldi Nord. Werd in 1971 gekidnapt. Na zijn vrijlating is hij niet meer in het openbaar gezien. Befaamd op zijn enorme zuinigheid.

Jim Walton
Leeftijd: 59
Vermogen: 16,8 miljard dollar
Retailketen: Wal-Mart
Nationaliteit: Amerikaans

Een paar jaar geleden was de familie van Wal-Mart-oprichter Sam Walton nog met vijf leden vertegenwoordigd in de top tien van de rijkste mensen ter wereld. Intussen is Jim Walton op plaats 23 de rijkste van de erfgenamen. Bemoeit zich vooral met de bankactiviteiten van de familie, maar is niet betrokken bij het dagelijkse management van de grootste retailer ter wereld. Zijn zus Christy Walton (52 jaar, 16,7 miljard), broer S. Robson Walton (63, 16,7), zus Alice (57, 16,6) en moeder Helen (87, 16,4) staan ook hoog op de lijst van rijkste retailers. Alleen S. Robson is als chairman nauw betrokken bij Wal-Mart.

Michael Otto
Leeftijd: 63
Vermogen: 13,3 miljard dollar
Retailketen: Otto Versand
Nationaliteit: Duits

Topman van het grootste postorderbedrijf ter wereld, dat zijn naam draagt. De familie Otto is nog altijd voor 75 procent eigenaar van het bedrijf dat 19 miljard dollar omzet per jaar draait. Het bedrijf werd in 1949 door zijn vader Werner opgericht. Otto is ook eigenaar van een grote meubelketen in de Verenigde Staten en Canada, Crate & Barrel. Treedt eind dit jaar af als topman van Otto, maar blijft als hoofd van de raad van toezicht nauw betrokken bij het bedrijf.

Galen Weston
Leeftijd: 66
Vermogen: 7,9 miljard dollar
Retailketen: George Weston, Loblaw, Selfridges
Nationaliteit: Canadees

De topman van George Weston, door zijn opa opgericht en uitgegroeid tot één van de grootste bakkerijen van Noord-Amerika. Is intussen ook eigenaar van de grootste supermarktketen in Canada, Loblaw, terwijl hij voor bijna een miljard dollar vier jaar geleden ook eigenaar werd van het beroemde Londense warenhuis Selfridges. Langzaam bezig zijn kinderen nauw te betrekken bij zijn bedrijven.

Philip Green
Leeftijd: 55
Vermogen: 7 miljard dollar
Retailketen: Arcadia Group, British Home Stores
Nationaliteit: Brits

Werd vorig jaar geridderd voor zijn verdiensten voor de retail. Is de modekoning van het Verenigd Koninkrijk, die met een groot aantal winkelformules dominant aanwezig is in de meeste winkelstraten in de Britse steden. Betaalde zichzelf in 2005 een dividend van twee miljard dollar.

Erivan Haub
Leeftijd: 74
Vermogen: 6 miljard dollar
Retailketen: Plus, Kaiser’s, A&P
Nationaliteit: Duits

Eén van de grootste foodretailers van Duitsland met verschillende formules. Daarnaast actief in de Verenigde Staten met de A&P-keten. Was ooit in Nederland actief met Maxis en als koper van de Hermans Groep, maar het bedrijf heeft zich enkele jaren geleden uit ons land teruggetrokken. Heeft de dagelijkse leiding over het bedrijf aan zijn kinderen overgedragen.

Karl-Heinz Kipp
Leeftijd: 83
Vermogen: 5,7 miljard dollar
Retailketen: Massa
Nationaliteit: Duits

Karl-Heinz Kipp was ooit met de winkelketen Massa een grote speler op de Duitse markt voor warenhuizen. In 1985 verkocht hij zijn winkelketen aan het Metro-concern, maar bleef zelf eigenaar van het vastgoed. Op die manier verdient hij nog altijd kapitalen aan de retail. Dit geld gebruikt hij om te beleggen in ander vastgoed, waaronder toplocaties in New York.

De complete lijst van de rijksten ter wereld>>>

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels