artikel

Slachtoffer feest Zaandam slikte XTC

Horeca

De 28-jarige vrouw die afgelopen zondag overleed na een bezoek aan de Evenementenhal Hemkade in Zaandam, had XTC geslikt. Dit is donderdag na sectie gebleken. In het bloed van de overleden vrouw is MDMA, een belangrijk bestanddeel van XTC, aangetroffen. Pas over minimaal drie weken kan de exacte doodsoorzaak worden vastgesteld, aldus justitie in Haarlem.

Daar diende donderdagmiddag ook een kort geding dat Zilpa BV uit Amsterdam, de exploitant van de Evenementenhal Hemkade, had aangespannen tegen de burgemeester van Zaanstad, R. Vreeman. Hij verbood woensdag het feest High Energy, dat zaterdag zou plaatsvinden in de discotheek die voorheen Fundustry heette.

De exploitant noemt het verbod pure willekeur. Raadman E. Butin Bik vindt dat zijn cliënt alle mogelijke voorzorgsmaatregelen heeft genomen om overmatig drugsgebruik tegen te gaan. Volgens hem is afgelopen weekend door snel optreden van Zilpa een tweede sterfgeval voorkomen.

Advocaat N. Koeman van burgemeester Vreeman stelde echter dat alle maatregelen van Zilpa kennelijk onvoldoende zijn om het gebruik van peppillen te verminderen. Hij wees erop dat onderzoek heeft uitgewezen dat zestig tot tachtig procent van de bezoekers van een eerder dansfeest in de hal onder invloed was van drugs.

Ook is volgens hem geen sprake van willekeur. Koeman duidde op de opeenhoping van incidenten die sinds maart dit jaar zijn voorgevallen, zoals vechtpartijen, massaal pillengebruik en als dieptepunt twee dodelijke slachtoffers. Een tiener uit Leiden overleed begin oktober aan de gevolgen van drugsgebruik na een bezoek aan de Hemkade.

Tijdens de zitting in Haarlem bleek dat de Evenementenhal Hemkade geen gebruiksvergunning heeft. Deze is verplicht voor horecagelegenheden waar meer dan vijftig mensen in kunnen. Als die niet is afgegeven, mag geen gebruik van het pand worden gemaakt. De rechter doet vrijdagochtend 16 november uitspraak. Dan wordt duidelijk of het verbod gehandhaafd blijft.

De vrouw die zondag overleed, werkte bij de politie in Zeist. De politie daar schorste donderdag twee van haar medewerksters. De vrouwen, 28 en 33, zijn buiten functie gesteld in verband met het onderzoek dat de Rijksrecherche heeft ingesteld naar een aantal politiemedewerkers dat afgelopen weekeinde in het bezit bleken te zijn van XTC in de Evenementenhal Hemkade. Een 28-jarige collega van het slachtoffer, die ook in Zaandam was, ligt nog in coma. De politie wil niet zeggen of zij een van de geschorste medewerkers is.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels