artikel

‘Smaak consument is ongrijpbaar

Horeca

Een paar jaar geleden werd nog wel Oosters of Mediterraan genoemd als snack- of smaaktrend. Nu is zo’n trend niet aanwijsbaar, blijkt uit een telefonische ronde langs snackfabrikanten. De consument is wat smaak betreft ongrijpbaar. Om hem toch je cafetaria in te trekken is actief ondernemerschap nodig, zeggen ze in koor.

‘Smaak consument is ongrijpbaar

Trends nauwelijks benoembaar

Trends waaruit nieuwe snacks kunnen ontstaan zijn niet of nauwelijks te benoemen, zegt Ton van der Aa van snackfabrikant Ad van Geloven. Trends komen en gaan en zijn vaak kort van duur, signaleert Van der Aa een moeilijkheid. ‘Stel Thais en Tandoori zijn in, dan kunnen wij als bulkfabrikant niet à la minute snacks ontwikkelen die daarop inhaken.’

Lees verder…

Portiecontrole wordt belangrijk

Eén van de boodschappen van Buitenhuis Snacks aan de cafetariaondernemers is ‘let op de portiecontrole’. Buitenhuis heeft zelf een keur aan producten, maar ontwikkelt voorlopig geen nieuwe snacks.Wél wordt aan productverbetering gedaan, vertelt Maaike van den Hurk, marketeer bij ‘de specialist in minihapjes’. ‘We hebben onze bami- en nasisnack na zo’n 20 jaar aangepast. Aan de smaak zoals mensen die thuis beleven.

Lees verder…

Aantrekkelijke presentatie loont

Cafetariahouders kunnen meer doen met hun snackpresentatie in de vitrine. ‘Daardoor is er meer omzet uit snacks te halen’, adviseert Moniek Provoost van snackfabrikant Coldfood. ‘Richt hem aantrekkelijker in. De nepblaadjes sla zijn echt taboe.’

Lees verder…

Supermarkt snoept omzet af

Als het om trends en ontwikkelingen in de snackwereld gaat, heeft Piet Staat van De Vries Snacks in Dordrecht een duidelijke mening. ‘De supermarkt die omzet afsnoept van de cafetaria’s, dat is triest.’ Of: ‘De snackbarhouder moet een twijfelende klant wijzen op nieuwe producten.’

Lees verder…

Meer denken in concepten

Innoveren in snacks is alleen praktisch gezien al moeilijk, stelt, Aloys Meinema van Mora: ‘Fabrikanten moeten innoveren vanuit hun productiecapaciteit en dat valt voor meeste van hen niet mee. Kijk je naar trends in snacks, dan denk ik eerder aan het gegeven dat in het out-of-home kanaal steeds meer in concepten wordt gedacht in plaats van het aanbieden van een losse snack.’

Lees verder…

Menuutjes verkopen

‘Naar kipsnacks komt steeds meer vraag. Daar verkopen we er meer van’, verwoordt Nanette de Graaf van Vanreusel Snacks haar ervaringen uit de markt. ‘En de vraag naar concepten voor kant-en klare-maaltijden neemt toe.’ De fabrikant is zeker van plan daar in de nabije toekomst op in te spelen.

Lees verder…

Zaterdag zak patat, zondag Happy Meal

Zo’n twee miljoen Nederlanders eten tenminste een keer per week in een snackbar of ander fastfoodrestaurant. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK Panelservices naar Foodservice, waarin de cafetariabranche ook veelvuldig voorkomt. Zibb.nl/horeca diepte het uit en GfK-Foodservice manager directeur Rien de Koning bespreekt kansen en bedreigingen.

Lees verder…