artikel

Sosaties van lam met gedroogde abrikozen

Horeca

Sosaties (Maleis voor saté) vormen het Afrikaanse antwoord op de saté. Bovendien maak je er met andere toevoegingen makkelijk een kebab van. Bekijk hier een gerecht dat geschikt is voor op de barbecue. Geadviseerd wordt om het langzaam en hoog boven de gloeiende kolen te laten garen.

Sosaties van lam met gedroogde abrikozen

Marinade:
– 1 ui fijn gehakt
– 1 eetlepel olie
– 1 eetlepel garam masala
– 50 g gemberwortel fijngeraspt
– 1 Spaanse peper met pitten fijngehakt
– 1 theelepel koenjitpoeder
– 2 laurierblaadjes
– 125 ml azijn
– 50 g abrikozenjam
– 50 g chutney naar eigen keus

Bak de ui met de olie in een pan glazig. Voeg alle specerijen toe en roerbak 2 minuten.

Voeg nu de azijn, abrikozenjam en chutney toe en meng goed. Haal de pan van het vuur en laat de marinade afkoelen.

Vlees en andere bestanddelen:
– 1 kg lamsboutvlees in blokjes van 2,5 cm gesneden
– 300 g varkensspek in blokjes van 2 cm gesneden
– 1 grote ui in stukken gesneden en uit elkaar gehaald
– 100 g gedroogde abrikozen (eventueel geweekt)
– 12 satéstokjes

Meng het vlees en het spek goed met de marinade. Rijg het vlees, het spek, de ui en de abrikozen om en om op de satéstokjes.

Leg de sosaties met de overgebleven marinade in een enkele laag in een schotel en bedek deze met plasticfolie. Bewaar de sosaties twee dagen in de koeling. De smaken kunnen dan goed intrekken.

Gaar de sosaties op de barbecue of in de oven. Bij bereiding op de barbecue de satéstokjes een paar uur in water laten weken om te voorkomen dat ze verbranden.