artikel

Spatels, dippers en knijpers

Horeca

Voor het scheppen van ijs is er keus uit drie gereedschappen: de ijsknijper/ijslepel (€7,00 tot €25,-), de spatel (circa €3,-) en de ijsdipper (€18,- tot €35,-).

De aloude spatel is het simpelst. Hij wordt weinig meer gebruikt. Jammer, want je kunt er een ijsje met een mooie ambachtelijke uitstraling mee maken. De Italianen hebben dat goed begrepen. Zij zijn eigenlijk de enigen die de spatel nog veel gebruiken.

De ijsknijper, in vele maten verkrijgbaar, heeft het voordeel dat je er nauwkeurig mee kunt portioneren. Je kunt dan makkelijk bepalen hoeveel bolletjes ijs je uit een verpakking haalt.

De ijsdipper heeft de harten van de ijsscheppers veroverd. Je kunt er mooie krullen en bollen ijs mee ‘trekken’. Het ijs los makkelijk omdadt de (holle) dipper gevuld is met een vloeistof die razendsnel de warmte van de hand geleidt naar de bak van de dipper.