artikel

Splinternieuw ziekenhuis in Ede

Horeca

In 1987 fuseerden de ziekenhuizen van Ede, Wageningen en Bennekom. Drie jaar later kwam Veenendaal erbij. In september 2000 verhuisden deze vier ziekenhuizen naar één splinternieuwe locatie in Ede. Ziekenhuis Gelderse Vallei is het eerste nieuwe ziekenhuis van de 21e eeuw: 605 bedden, 2400 medewerkers en 120 medisch specialisten. Eén centrale keuken, aanzienlijk kleiner dan de vier voorgaande keukens bij elkaar, voorziet patiënten, personeel en zelfs de plaatselijke Rabobank van eten en drinken.

Splinternieuw ziekenhuis in Ede

Drie jaar lang is er gebouwd aan het nieuwe, hypermoderne Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Aan die drie jaar gingen ook nog eens vier jaar van plannen en organiseren vooraf. Na zeven jaar gingen dan eindelijk de deuren open van hét ziekenhuis voor Ede en verre omstreken. Het verzorgingsgebied omvat 230.000 inwoners. Ruim 600 bedden staan er in het moderne ziekenhuis, dat een exploitatiebegroting heeft van meer dan 180 miljoen gulden.’
Het is het wachten waard geweest’, zegt hoofd facilitair bedrijf Henk Stomphorst. Jarenlang pendelde hij in zijn functie heen en weer tusen de vier gefuseerde ziekenhuizen, nu houdt hij kantoor op de eerste verdieping van het splinternieuwe gebouw in Ede.’
Organisatorisch en logistiek zijn we er natuurlijk enorm op vooruit gegaan. Niet alleen doordat we alles nu op één locatie hebben geconcentreerd, maar ook doordat hier alle moderne technieken zijn toegepast. We beschikken over de allernieuwste apparatuur en een weldoordachte infrastructuur, waardoor het heel efficiënt werken is hier. En dat geldt niet alleen voor de artsen en verplegers, maar nadrukkelijk ook voor de facilitair medewerkers en het cateringpersoneel.’

Ontkoppeld koken
Op de begane grond beschikt Ziekenhuis Gelderse Vallei over een centrale keuken, waar ontkoppeld gekookt wordt. ‘Dat wil zeggen dat we kunnen koken op door onszelf gekozen momenten. En dat zijn dus niet de momenten vlak voordat het eten geserveerd wordt. We kunnen voor meerdere dagen tegelijk koken en we kunnen daardoor zelfs ook de catering verzorgen op locaties buiten het ziekenhuis.’
Henk Stomphorst doelt hiermee niet alleen op het cateren van de aangrenzende multifunctionele eenheid De Riethorst en het psycho-geriatrisch verpleeghuis De Pauwenhof in Wageningen. ‘We verzorgen vanuit onze ziekenhuiskeuken ook de bedrijfscatering van de Rabobank in Ede en van het trainings- en opleidingscentrum KC Handel. En misschien komen daar de komende jaren nog wel meer bedrijven bij.’
Een ziekenhuiskeuken die de bedrijfscatering van omliggende bedrijven verzorgt, is dat niet een beetje vreemd? ‘Nee, waarom?’, vraagt Stomphorst. ‘Wij hebben de capaciteit en de mogelijkheden hier. Zo’n Rabobank kan natuurlijk ook een bekende bedrijfscateraar in de arm nemen, maar in dit geval lag een samenwerking met het ziekenhuis voor de hand. We zitten vlak bij elkaar en kunnen dus ook flexibel omgaan met bijzondere gelegenheiden en wensen. Als er bij de bank of bij het trainingscentrum een borrel is, kunnen wij die verzorgen. Zijn we zelfs een beetje partycateraar.’

Patiënten en personeel
In het ziekenhuis zelf bestaat de catering uit een patiënten- en een personeelssegment. De catering voor bezoekers en ambulante patiënten is in zijn geheel uitbesteed aan Vermaat, die ook een bloemen- en cadeaushop en een ijssalon in de centrale hal van het ziekenhuis exploiteert. ‘Vermaat verzorgt de bezoekers, wij de patiënten en het personeel. Helder en duidelijk. We werken natuurlijk wel samen. Het is ook voor het ziekenhuis van groot belang dat de bezoekers tevreden zijn over wat ze te eten en te drinken krijgen in het restaurant. Vermaat levert bovendien dagschotels aan het personeel, als dat ‘s avonds warm wil eten. Onze eigen keuken is ‘s avonds gesloten en die van Vermaat draait gewoon door. We hebben daar een speciale, gereduceerde prijs voor afgesproken. Dat werkt prima.’
De patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei worden drie maal daags voorzien van eten. ‘Ze eten ‘s avonds warm’, vertelt Henk Stomphorst. ‘Thuis eet ook bijna iedereen ‘s avonds warm, dus dat merkwaardige gebruik van veel ziekenhuizen hebben we overboord gezet. In een ziekenhuis is toch alles al anders dan thuis, dus het tijdstip van de warme maaltijd hoeft niet ook nog eens anders te zijn.’

Menu van de dag
De patiënten kunnen hun maaltijden in principe zelf samenstellen, al is het aanbevolen menu van de dag verreweg het meest in trek. ‘Als je iedere dag vijf- tot zeshonderd maaltijden moet doorgeven, is het onmogelijk om mensen geheel à la carte te laten eten. Maar als iemand een bepaald gerecht echt niet lust, dan kan hij of zij dat natuurlijk aangeven en dan wordt de maaltijd aangepast.’
Uiteraard heeft het ziekenhuis ook rekening te houden met de grote diversiteit aan diëten waaraan veel patiënten gebonden zijn. ‘Zoutloos, glutenvrij, vetarm, suikerarm, koolhydraatrijk. Van iedere patiënt hebben we een dossier in de centrale computer zitten waar precies op staat wat hij of zij wel en niet mag eten. Voor de keuken is het daardoor een fluitje van een cent om iedere patiënt een maaltijd op maat te serveren.’

Minder eetlust
Dat het eten van een uitstekende kwaliteit moet zijn, staat voor Henk Stomphorst als een paal boven water. ‘Patiënten hebben meestal toch al wat minder eetlust, en juist voor hen is het van belang om goed te eten. Daarom is het zaak om in ieder geval te zorgen dat het eten goed op smaak is. Daarnaast speelt hygiëne natuurlijk een grote rol. Juist mensen die, om wat voor reden ook, wat minder weerstand hebben, zijn gevoelig voor bacteriën. Wij kunnen ons dus helemaal niets permitteren. We gaan verder dan HACCP. Alles moet door en door betrouwbaar zijn. En is dat ook, gelukkig.’
Het personeelsrestaurant op de eerste etage wordt grotendeels ook door de centrale keuken beleverd. Los daarvan kunnen eenvoudige maaltijden en snacks ook ter plekke worden bereid. Het restaurant beschikt over een bakwand om te frituren. De vleugel waar zich de operatiekamers bevinden, heeft een eigen personeelsvoorziening. ‘Voor operatiemedewerkers is het vaak ondoenbaar om even een half uurtje te gaan lunchen in een andere vleugel van het gebouw. Daarom hebben we een klein bedrijfsrestaurant naar ze toe gebracht. Daar kunnen ze wel snel even wat eten.’
Betaald wordt er in de personeelsrestaurants met de chipknip. Op diverse plaatsen hangen oplaadautomaten, zodat het personeel nooit met een lege pas aan de kassa komt te staan. De catering in Ziekenhuis Gelderse Vallei is overigens geen winstgevende organisatie. ‘Als het kostendekkend is, dan zijn wij tevreden. In een ziekenhuis wordt niet verdiend op de personeelscatering. Tenminste, ik vind dat dat niet hoeft’, aldus Henk Stomphorst.