artikel

Spruitjesstamppot met appelhachee

Horeca

Ingrediënten 150 gr. gedroogde appeltjes 45 gr. rozijnen 1 1/2 dl sinaasappelsap 30 gr. boter + 35 gr boter voor de puree 600 gr. hacheevlees 1 fijngesneden ui 5 gr. bruine suiker 15 gr. bloem 3 dl runderbouillon (van tablet) 2 kruidnagels Zout Versgemalen peper Nootmuskaat 750 gr. kleine spruitjes 750 gr. aardappelen 1 dl […]

Spruitjesstamppot met appelhachee

Ingrediënten
150 gr. gedroogde appeltjes
45 gr. rozijnen
1 1/2 dl sinaasappelsap
30 gr. boter + 35 gr boter voor de puree
600 gr. hacheevlees
1 fijngesneden ui
5 gr. bruine suiker
15 gr. bloem
3 dl runderbouillon (van tablet)
2 kruidnagels
Zout
Versgemalen peper
Nootmuskaat
750 gr. kleine spruitjes
750 gr. aardappelen
1 dl koffieroom of slankroom
50 gr. spekreepjes
100 gr. ongezouten grof gehakte gemengde noten
15 gr. (kruiden)paneermeel

Bereidingswijze
Week de appeltjes en de rozijnen 1 nacht in het sinaasappelsap. Verhit voor de hachee 30 gt. boter en braad het vlees rondom snel aan. Voeg de ui en de suiker toe en bak ze omscheppend 2 minuten mee. Strooi de bloem erover en laat die al roerend licht kleuren. Schenk er geleidelijk de bouillon bij. Voeg de kruidnagels, zout en peper toe en laat het vlees in 2-3 uur gaar sudderen. Laat de laatste 20 minuten de appeltjes, de rozijnen en het sinaasappelsap mee sudderen. Bind de saus eventueel met aangemaakte maïzena. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet ze af . Kook de spruitjes 5 minuten in weinig water met zout, giet ze af en houd ze warm. Stamp de aardappelen fijn en roer er zoveel room, boter, zout, peper en nootmuskaat door tot een stevige, pittige puree ontstaat. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 8 minuten zachtjes uit en schep ze met het bakvet en de spruitjes door de puree. Doe de stamppot over in de ovenschaal. Vermeng de gehakte noten met het paneermeel en strooi dit over de stamppot. Laat de stamppot onder de grill in 10 minuten goudbruin kleuren. Serveer de hachee er apart bij.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels