artikel

Succesnummer EFFF terug op BBB-nest

Horeca

Met het loskoppelen van de succesvolle European Fine Food Fair (EFFF) van de horecavakbeurs BBB in Maastricht sneed de beursorganisatie zich twee jaar geleden flink in de vingers. Kritiek van standhouders én bezoekers deed de enige zelfstandige EFFF floppen. Van 27 tot en met 30 januari vinden beide beurzen daarom weer gelijktijdig plaats in het MECC.

Succesnummer EFFF terug op BBB-nest

In beurzenmaand januari is het jaarlijks stuivertje wisselen. Een ‘kleine’ Horecava wordt steevast gevolgd door een ‘grote’ BBB. En dit voorvoegsel mag laatstgenoemde beurs zich dit jaar weer met recht aanmeten. Niet alleen zullen de bierbrouwers acte de présence geven op de beursvloer, ook de European Fine Food Fair (EFFF) is terug van weggeweest. Eigenlijk zat deze beurs voor de topgastronomie al jarenlang in een te krap jasje. Een lange wachtlijst potentiële standhouders verleidde de organisatie er twee jaar geleden toe de beurs los te koppelen van de BBB, en te verplaatsen van de knusse foyer naar de grote beurshallen.

Het zelfstandige evenement bleek echter geen succes. Tijdens de beurspresentatie liet Marc Stoffelen, hoofd beurzen van de BBB, dan ook weten zich verplicht te voelen naar de marktsignalen te luisteren. De twee beurzen vinden daarom weer gelijktijdig plaats, al duurt de EFFF ‘als vanouds’ een dag korter. ‘Het houdt wel in dat de EFFF compact wordt neergezet. De nadruk ligt op foodpresentaties, ten koste van wijnpresentaties’, zegt Stoffelen. ‘Het betekent ook dat zowel de BBB als de EFFF niet meer kunnen groeien; alleen op het kwalitatieve vlak nog winst mogelijk.’

Biertapjubileum
Een belangrijk kenmerk van oneven beursjaren is dat de grootste Nederlandse bierbrouwers zowel in Maastricht als tijdens de Horesca in Zuidlaren (10 t/m 13 februari) met een standpresentatie aanwezig zijn. De finale van de Nationale Biertapwedstrijden vindt tijdens de BBB plaats. De 50e editie dit keer. Op woensdag zullen teams en individuen met elkaar de tapstrijd aangaan. Het zijn de laatste wedstrijden ‘oude stijl’. Vanaf komend voorjaar wordt de opzet van de biertapwedstrijden grondig gewijzigd (zie de hierna volgende pagina’s).

Volgens productmanager horecavakbeurzen Robèrt Rose is het aantal leveranciers van longnecks, powerdrinks en andere snelle drankjes flink gestegen ten opzichte van afgelopen jaren. ‘Niet verwonderlijk, gezien de recente ontwikkelingen in de markt. Enkele brouwers komen met een eigen product voor deze markt, sommigen zelfs met een presentatie los van de eigen stand.’

Demopleinen
Kokende koks en de European Fine Food Fair horen bij elkaar als peper en zout. Dit jaar is er wederom een demoplein op de EFFF waar koks van Euro-Toques en het Gilde van Meesterkoks hun kookkunsten tonen. Het is de eerste keer dat beide koksverenigingen samenwerken. Ze zullen eerlijke en verse producten promoten, en beide groepen nemen de zogenaamde ‘code van eer’ in acht (bepalingen rond werkwijze, inkoop etc.). Verwacht wordt dat Jonnie Boer, Cees Helder en Maurice Heutz zullen aantreden.

Naast de kookdemo’s staan namens Euro-Toques nog twee prijsuitreikingen op het programma. Op dinsdag 28 januari tussen 12.00 en 14.00 uur is er voor het beste Euro-Toquesrestaurant de Gero Restaurantprijs. Deze bestaat uit een bestekcassette en een geldbedrag. Op de laatste beursdag, op 29 januari, zal om 16.00 uur de winnaar van de Young Rubbens prijs (jonge, veelbelovende kok) bekend zijn.

Gekookt wordt er ook op de beursvloer van de BBB. Tijdens de kookwedstrijden van de Stichting Europa Culinair gaan keukenchefs met hun equipe, koks in opleiding en leerlingen van vakscholen met elkaar in competitie. Om het publiek beter mee te laten kijken over de schouders van de jonge koks, zijn de keukens opgesteld in een U-vorm. Het restaurantgedeelte gaat meer deel uitmaken van de beursvoer, en er komt een speciale lounge waar sponsors hun gasten kunnen ontvangen.

Ladies only
Welke ladychef weet goed en creatief Californische wijnen te combineren met gerechten? Die vraag staat centraal tijdens de Ladies Only Competitie van wijnhuis Ernest & Julio Gallo op de EFFF. Tijdens de eerste twee beursdagen koken de acht finalisten een voor- en een hoofdgerecht. Dat dient te passen bij twee wijnen van Gallo. Welke wijnen dat zijn, hoorden de deelnemers twee weken geleden. Drie komen ervoor in aanmerking: de Sanoma County Pinot Noir, Two Rock Chardonnay en de Frei Ranch Zinfandel. Ook vernamen de ladychefs veertien dagen voor de competitie met welke soorten vis en wild ze aan de slag mogen.

De twee beste vrouwelijke koks strijden tegen elkaar op woensdag 29 januari. Zij koken dan drie gerechten met de drie eerder genoemde wijnen. De recepturen daarvoor hebben ze bij aanmelding al ingestuurd. Dit jaar is de tweede editie van deze kookwedstrijd voor vrouwen. In 2001 was de eerste competitie. Winnares Angelique Stolk, van Hermitage in Rijsoord, verdedigt dit jaar haar titel.

Naast de activiteiten op de beursvloer is er ook een druk randprogramma. In Maastricht vinden diverse ledenvergaderingen plaats, waaronder die van de Fine Eastern Restaurants, de Jeunes Restaurateurs, Société des Maîtres d’Hotels en Relais et Chateaux.

KHN en de G7 (de zeven grootste gastronomische samenwerkingsverbanden) organiseren tijdens de eerste beursdag een symposium over recente ontwikkelingen in de gastronomie.

Verder presenteert het bedrijfschap Horeca en Catering op maandag (11.00 uur, zaal Rome 0.8) het driejaarlijkse trendrapport ‘Eten in de Nederlandse Horeca.’ Er is een voorlichtingsbijeenkomst van de Vereniging Automatenhandelaren Nederland (donderdag), TNO vertelt op woensdag over de voordelen van matig alcoholgebruik en er is een voorlichtingsbijeenkomst van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks over sterklasse (dinsdag).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels