artikel

Tapas

Horeca

Tapas zijn voorgerechtjes, tussendoortjes of borrelhapjes, die van oorsprong in Spaanse cafeetjes werden geserveerd bij drankjes. De naam komt van het woord ‘tapa’ (deksel) en verwijst naar de vroegere functie van de tapas: men legde een stukje ham of brood op het glas (als een dekseltje) om te voorkomen dat er insecten in kwamen.

Vandaag de dag vertegenwoordigen tapas in feite een Spaanse levensstijl. Het is gezellig om, alleen of met z’n tweetjes, een tapa-maaltijd te gebruiken. Bijvoorbeeld:Queso Manchego (schapenmelkkaas): in kleine blokjes gesneden en enkele dagen gemarineerd in een kruidenolie naar keuze.

Sardinas: sardientjes, schoongemaakt, bestoven met wat bloem en gebakken of gegrilleerd. Daarna bestrooid met zeezout en geserveerd op een blaadje witlof besprenkeld met citroensap.Calamaris en Escbeche: gemarineerde inktvisringen (recept hieronder).

Tapas

Ingrediënten
1 kg (pijl)inktvis
marinade
85 ml citroensap
3 teentjes knoflook
1,25 dl olijfolie
dressing
65 ml citroensap
1 dl olijfolie
25 ml verse peterselie
1 teentje knoflook
3 ml Dijon mosterd
zout en peper

Bereiding
Meng de ingrediënten voor de marinade en laat de dunne inktvisringen minstens 3 uur marineren.Dressing: roer al de ingrediënten tot een dik mengsel.
Bak of grill de inktvis in een paar minuten gaar. Besprenkel met de dressing en serveer direct.

Ingrediënten
1 kg (pijl)inktvis
marinade
85 ml citroensap
3 teentjes knoflook
1,25 dl olijfolie
dressing
65 ml citroensap
1 dl olijfolie
25 ml verse peterselie
1 teentje knoflook
3 ml Dijon mosterd
zout en peper

Bereiding
Meng de ingrediënten voor de marinade en laat de dunne inktvisringen minstens 3 uur marineren.Dressing: roer al de ingrediënten tot een dik mengsel.
Bak of grill de inktvis in een paar minuten gaar. Besprenkel met de dressing en serveer direct.