artikel

Termen met beginletter F

Horeca

Faisanderen Langer laten besterven van (haar)wild en gevogelte om ‘adellijk’ te worden. Zie ook ‘Afhangen’. Farceren Vullen. Fariner Door bloem halen. Ficeler Opbinden met touw. Fileren Het van het bot of de graat lossnijden en afnemen van de filets van vis, wild en gevogelte, Hiervoor zijn speciale fileermessen (dun en soepel te koop. Flamberen Een […]

Faisanderen

Langer laten besterven van (haar)wild en gevogelte om ‘adellijk’ te worden. Zie ook ‘Afhangen’.

Farceren

Vullen.

Fariner

Door bloem halen.

Ficeler

Opbinden met touw.



Fileren


Het van het bot of de graat lossnijden en afnemen van de filets van vis, wild en gevogelte, Hiervoor zijn speciale fileermessen (dun en soepel te koop.

Flamberen

Een gerecht overgieten met drank, en deze aansteken.

Fleurons

Halve maantjes van bladerdeeg.

Foncer

Bakblik/vorm bekleden met deeg.

Fond

Sterke bouillon voor het maken van sauzen en krachtige soepen.



Frituren


Frituren is het geheel ondergedompeld in hete olie of vet krokant gaar bakken van verse producten zoals vlees, gevogelte, (goed drooggedepte) vis, groenten, aardappelproducten en snacks. In een aantal gevallen (vis) is een beslag nodig om uiteenvallen te voorkomen. Baktemperatuur: 170-190 ºC.

Frivolité

Hors d’Oevre, hapje.

Fruiten

Zie aanbraden.

Fruits de mer

Zeebanket, alle soorten zee-, schelp- en schaaldieren.

Fumet

Essence, sterk ingekookte fond van één soort vis/vlees/gevogelte.

Terug naar het ABC…