artikel

Topwedstrijden op Zeeuwse beurs

Horeca

De horecabeurs in Goes, van 6 tot en met 8 maart, staat dit jaar voor het eerst bol van vakwedstrijden op topniveau. Onder meer dankzij de inzet van het echtpaar Boudeling (voorheen Interscaldes, Kruiningen) gaan toppers uit de gastronomie koken met vis, schaal- en schelpdieren.

Wie Zeeland zegt, denkt aan zeebaars, oesters, mosselen en kreeft. Niet zo gek dus dat vis, schaal- en schelpdieren centraal staan tijdens de Zeeuwse Horeca Beurs in Goes. Dat gebeurt niet alleen op een speciaal Zeeuws vispleintje waar wijn- en vishandelaren hun waren presenteren, maar vooral tijdens wedstrijden. Iedere beursdag is er een andere culinaire competitie. Rode draad is het werken met schaal- en schelpdieren.

Drijvende kracht achter de gloednieuwe competities is een comité, dat bestaat uit de ‘oudgedienden’ Maartje en Kees Boudeling (die tweesterrenrestaurant Interscaldes in Kruiningen runden) en twee oud-docenten van het ROC in Middelburg, Cor Vereeke en Bert Maessen. Verder is Johan van Houdt (horeca-adviseur van grossier Kreko) bij de organisatie betrokken. Zij vonden het hoog tijd voor een culinaire competitie op Zeeuwse bodem. Zeker met het oog op het aanwezige culinaire talent, laten ze weten.

De eerste dag, maandag 6 maart, staat in het teken van de jeugd. Leerlingen (van niveau 3 en 2) van acht scholen uit Nederland en België nemen deel. Het gaat om Zadkine in Rotterdam, De Leygraaf in Cuyck, Westerschelde in Terneuzen, Zoomvliet in Bergen op Zoom, Spermalie in Brugge, De Rooi Pannen in Tilburg, Baronie College in Breda en ROC Eindhoven. Zij strijden om de Zilveren Mossel Trofee.

Zilveren oester
Dinsdag is de topstrijd om de Maartje Boudeling trofee/de Zilveren Oester. De wedstrijdopzet is vergelijkbaar met die om de Zilveren Champignon. Restaurantteams bestaande uit een kok en gastvrouw/-heer presenteren een viergangenmenu, waarbij vis, schaal- en schelpdieren de hoofdingrediënten vormen. Een vakjury beoordeelt zowel op maandag als dinsdag de teams.

De keukenjury onder leiding van Maartje Boudeling neemt de prestaties van de koks onder de loep. In deze jury hebben onder meer zitting Peter Zandboer (Huys van Voskens, Tilburg), Edwin Vinke (Kromme Watergang, Hoofdplaat), Jannis Brevet (Interscaldes, Kruiningen) en Sergio Herman (Oud Sluis, Sluis). Kees Boudeling beoordeelt samen met de gastvrouwen Thérèse Boer (De Librije, Zwolle), Claudia Brevet (Interscaldes, Kruiningen) en de gastheren Harry Baas (Parkheuvel, Rotterdam) en Geoffrey Hendrikse (Oud Sluis, Sluis) de bedienende helft van het team. Verder is er een persjury, die ook een onderscheiding uitdeelt.

Na een voorselectie door de jury, zijn acht finalisten uit de bus gekomen. Dat zijn Angelo Auteiro en Sandra Meulendijk van Boreas in Heeze, Lars van Galen en Dominique Jacobs van Chateau Neercanne in Maastricht, Mart en Dhani Scherp van De Bourgondiër in Vlissingen, Leon Harinck en Raymond Talsma van Belvédère in Den Haag, Günther Blok en Colin Murre van De Wijngaard in Yerseke, Evert Vermandel en Inger Putter van Unilever in Rotterdam, Jurgen Verhulst en Ivo Remorie van Place du Marché en Lanny van Waarde en Haiko Bergen van De Mug in Middelburg.

De laatste beursdag staat in het teken van de beste wijn-/spijscombinatie. De opdracht is wijn te combineren met Zeeuwse oester of gekookte Zeeuwse mosselen. Wijnhandelaren die op de beurs staan, kunnen hun combinaties insturen. Een vakjury benoemt de winnende wijn.

Wie wat waar
De 43e Zeeuwse Horeca Beurs vindt van 6 tot en met 8 maart plaats in de Zeelandhallen in Goes. Naast vakpubliek uit voornamelijk Zuidwest-Nederland weten steeds meer Belgen, zowel bezoekers als standhouders, deze beurs te vinden. De organisatie heeft 12.000 uitnodigingskaarten verstuurd aan horecaprofessionals. Wie geen kaart heeft, betaalt €20,- aan de kassa en moet een uittreksel van de Kamer van Koophandel laten zien. Parkeerplaatsen zijn er meer dan voldoende, want vorig jaar is een nieuw geasfalteerd parkeerterrein naast de hal in gebruik genomen. De beurs is 6 en 7 maart geopend van 12.00 tot 20.00 uur, en 8 maart van 10.00 tot 18.00 uur.

Voor informatie: Inter-Expo/Zeelandhallen, Goes. Tel. (0113) 22 10 20.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels