artikel

Van der Hum-likeur

Horeca

Als je de schil van een mandarijn knakt, komt de geur in een fijne nevel los. Dat verschijnsel inspireerde de Zuid-Afrikaanse dichter D.J. Opperman tot een gedicht.

Van der Hum-likeur

Sproeireën
My nooi is ‘n narkie,
my ouma in kaneel,
daar’s iemand, iemand in anys,
daar’s ‘n vrou in elke geur!

As ek ‘n stukkie narkieskil
tussen my vingers buig of knak,
breek uit die klein sproeireën
wat geurend om my hand uitsak,
die boorde weer van Swartfoloos
en met die narkies om my heen
weet ek hoe dat ‘n vrou kan troos

O my nooi is ‘n narkie,
my ouma in kaneel,
daar’s iemand, iemand in anys,
daar’s ‘n vrou in elke geur!

Voor een beter begrip: sproeireën = fijne nevel, narkie = een grote mandarijn, nooi = vriendin, Swartfoloos = een plaats in Natal waar de dichter heeft gewoond en waar veel mandarijnen groeien, ‘Weet ek hoe dat ‘n vrouw kan troos': de geur van specerijen en eten hebben hetzelfde effect als de zachtheid van een lieve vrouw.

Het was dit gedicht dat een drankenmenger verleidde tot het maken van een likeur, Van der Hum-likeur genaamd. Van der Hum was een admiraal in dienst van de VOC.

Ingrediënten
50 g mandarijnenschil
0,5 nootmuskaat
125 ml water
250 g suiker
1 eetlepel anijs
1 pijpkaneel
3 kruidnagels
750 ml cognac
50 ml bruine rum

Bereiding
Snijd de mandarijnenschil fijn en rasp de nootmuskaat. Kook water en suiker tot een dikke siroop.
Voeg alle bestanddelen bij elkaar, doe het mengsel in een gesteriliseerde fles en sluit deze goed af. Zet de fles gedurende een maand op een koele plaats en schud elke dag even. Zeef de vloeistof door een zeefdoek. Doe de likeur in een of meer gesteriliseerde flessen en verzegel deze.