artikel

Vis en groente

Horeca

Vis en groente zijn beide heel gezond, maar dat geldt niet als u uw gasten vis en groenten tezamen serveert. Sommige groenten bevatten veel nitraat. Nitraat uit groente kan samen met de eiwitten uit vis zogenaamde nitrosaminen vormen, die de kans op sommige vormen van kanker verhogen.

Uit onderzoek blijkt dat vitamine C uit diezelfde groente de vorming van nitrosaminen juist tegengaat. Hieruit concluderen wetenschappers dat de schadelijke werking van nitrosaminen niet opweegt tegen de gezondheidswinst die behaald wordt door het eten van zowel vis als groente.

Toch is het verstandig om vis niet te combineren met nitraatrijke groenten. Er zijn overigens genoeg mogelijkheden om vis te combineren met nitraatarme groente.

Nitraatarme groenten:

Asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels