artikel

Visgerechten met de feestdagen

Horeca

Bij de feestdagen horen natuurlijk feestelijke gerechten en hapjes met vis. In Nederland wordt steeds meer vis met de feestdagen gegeten.

Visgerechten met de feestdagen

De top 5 van hardlopers zijn:
1. Gerookte zalm
2. Garnalen
3. Gerookte paling
4. Zalm
5. Vissschotels voor gourmet of fondue

Feestelijke vishapjes
Gegratineerde garnalentoastjes (ca. zestien stuks)
Smelt 25 gr. boter en roer er 25 gr. bloem en 1,5 dl. koksroom door. Roer tot een gladde, dikke saus en laat het circa vijf minuten pruttelen. Hak 100 gr. garnalen fijn en meng ze met 50 gr. geraspte kaas, zout, peper, snufje chilipoeder en 45 gr. fijngehakte bieslook door de saus. Rooster vier sneetjes casinobrood en snijd ze diagonaal in vieren. Bestrijk de driehoekjes brood met de garnalenragout, zet ze op een bakplaat, strooi er nog wat kaas over en laat de toastjes in een voorverwarmde oven van 200 ºC in circa tien minuten goudbruin kleuren.

Tomaatjes met surimi of zalm (tien stuks)
Snijd van tien cherry tomaatjes het kapje eraf en schep de zaadjes eruit. Laat de tomaatjes omgekeerd op keukenpapier uitlekken. Snijd 125 gr. surimi of gerookte zalm in stukjes. Meng ze met 22,5 ml. mayonaise, 7,5 ml. gembersiroop, 5 ml. citroensap, 1 fijngehakt bosuitje en 7,5 gr. fijngehakte peterselie tot een salade. Breng op smaak met peper en zout. Vul de tomaatjes met de salade en garneer met toefjes tuinkers.

Pitapuntjes met gerookte paling (zestien stuks)
Halveer twee pitapuntjes overlangs en snijd elke helft in vier punten. Bestrijk ze met olijfolie en wrijf ze in met een halve teen knoflook. Rooster de pitapuntjes onder de hete grill in circa 1 minuut goudbruin. Snijd 100 gr. gerookte paling in stukjes van circa drie cm. Pureer drie geroosterde paprika’s uit pot met 5 ml. citroensap en 5 gr. tijm. Bestrijk de puntjes met de paprikapuree en leg er een stukje paling op.

Pitapuntjes met mierikswortel en haring (zestien stuks)
Maak op dezelfde manier de pitapuntjes klaar als in bovenstaand recept. Snijd twee maatjes haringen in stukjes. Meng 100 gr. verse roomkaas met 60 gr. crème fraîche, 15 gr. geraspte mierikswortel uit een potje, zout en peper naar smaak. Bestrijk de pitapuntjes met deze crème en leg de haring erop. Garneer met kleine toefjes dille.

Feestelijke gerechten met vis
Gegrilde oesters met citroen-korianderroom (voorgerecht/borrelhapje)
Scholfilet met rivierkreeftjes en kaassaus (hoofdgerecht)
Geroosterde tonijn met aubergine (hoofdgerecht)
Bruschetta met gemarineerde paling (lunchgerecht/snack)
Brede lintpasta met spinazie en geroosterde zalmfilet (hoofdgerecht)
Gegratineerde tongrolletjes uit de oven (hoofdgerecht)
Gebakken roodbaarsfilet met gele paprikasaus (hoofdgerecht)
Gerookte zalm met courgette (voorgerecht)
Hollandse garnalencocktail (voorgerecht)