artikel

Vitaminerijke roomwitte krop

Horeca

Witte kool is een zogenaamde sluitkool. De bleke roomwitte krop herbergt een flinke portie vitamine C. Savooiekool in combinatie van witte kool is de basis van zuurkool. Met de groente is meer mogelijk dan koken of smoren alleen. Lees de tips hieronder er op na.

Vitaminerijke roomwitte krop

Kopen, bewaren, schoonmaken
Witte kool is op de maanden juni en juli na het gehele jaar verkrijgbaar. In april, mei en augustus is er wel een kleinere aanvoer.

Voel tijdens de aankoop of de witte een mooie vaste structuur heeft. Let ook op aantasting door slakken.

Bewaar witte kool op koele, droge plaats. Als u de kool aan de stronk ophangt kan hij maanden worden bewaard.

Werkwijze kool bewaren:
Maak een gaatje in de stronk en haal hier een touwtje doorheen. Verwijder de lelijkste buitenbladeren, was de kool en snijd hem in vieren. Snijd een deel van de stronk weg. Schaaf de kool of snij hem langs de zijkant in dunnen repen.

Hoeveelheid per persoon
Reken op 250 gram per persoon als u de kool kookt. Voor een salade is 75-100 gram voldoende.

Invriezen
Witte kool kunt u tijdens de wintermaanden het beste invriezen. De blancheertijd is 2 minuten.

Lekkere combinaties
Witte kool smaakt heerlijk bij eenvoudige vleessoorten als gehakt, bacon en verse wordst. Maar kool met kaas of eieren is ook het proberen waard.

Basisrecept:
Maak 1 kg witte kool schoon, snijd of schaaf deze fijn en kook de kool in weinig water met zout gaar. Giet het eventuele kooknat af en eschud een klontje boter of wat nootmuskaat door de groente. Of voeg 1 dl melk met iets zout toe en bind dit vocht met aangelengde maizena. Maak de kool op smaak af met peper en nootmuskaat.

Bekijk hier recepten met als hoofdingrediënt witte kool:
Pittige kool met paprika en tomaat
Eenpansgerecht van witte kool, gehakt en aardappel
Aardappelschotel met mosterdroom
Witte kool met sinaasappel

Serveertips

  • Roerbakken en serveren met pindasaus
  • Roerbakken met paprika, tomaat, sambal en ketjap
  • Gestoofd met pompoen
  • Meebakken met nasi
  • In salade met wortel en een dressing van yoghurtmayonaise, suiker en citroensap