artikel

Wetenschappers vinden verklaring voor gezondheidsaspect rode wijn

Horeca

Het is een stelling die vaker door wetenschappers is verkondigd: een glaasje rode wijn is heel gezond en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Onderzoekers hebben nu ook een verklaring voor die bewering.

Wetenschappers van de Queen Mary Universiteit in Londen ontdekten dat polyfenolen, organische stoffen die alleen in rode wijn voorkomen, de aanmaak van een bepaald eiwit verhinderen. Dat eiwit, endotheline-1, vernauwt de bloedvaten en bevordert aderverkalking. De onderzoekers deden hun werk grondig. Ze probeerden 23 soorten rode wijn, vier witte, een rosé en druivensap. Alleen bij de rode wijnen werd de vorming van het bewuste eiwit geremd, melden ze deze week in het wetenschappelijke blad Nature. Met het verhaal van de Britten komt een einde aan wat in de wetenschappelijke wereld wel de ‘Franse paradox’ wordt genoemd. De bewoners van het land die zich tegoed doe aan foie gras, vette kazen, rijke sauzen en die bovendien stevig doorroken, hebben opmerkelijk weinig hart- en vaatziekten. Veel minder dan de Britten, die ongeveer evenveel vet en verzadigd voedsel eten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels