artikel

Wettelijke verplichtingen

Horeca

Wettelijke verplichtingen zijn vaak lastig, en niet iedereen ziet altijd het nut ervan in. Verplichtingen ten aanzien van de EHBO-voorzieningen in het bedrijf hebben echter wel degelijk nut, al was het alleen al uit menselijk oogpunt.

Wettelijke verplichtingen

U bent, afhankelijk van de risicofactoren die binnen uw bedrijf aanwezig zijn, verplicht tot het hebben van een EHBO-voorziening. In de horeca zal dit in de meeste gevallen een EHBO-koffer type A zijn. Met alleen een EHBO-trommel bent u er echter nog niet. Wanneer u chemicaliën gebruikt – en dat doet u want u maakt immers ook schoon – bent u verplicht tot het hebben van een oogspoelvoorziening.
In iedere keuken hoort tevens een branddovende deken aanwezig te zijn. De deken heeft een tweeledig doel:
1. Het doven van vuur indien iemands kleding in brand staat.
2. Het doven van bijvoorbeeld vlam in de pan.
Indien de kleding brandt, dient u het slachtoffer in de deken te rollen of de deken om te slaan. Let op dat de bovenkant word dichtgeknepen, anders ontstaat er een schoorsteeneffect.
De warenwet (HACCP) stelt als eis dat er blauwe pleisters gebruikt worden daar deze kleur voedselvreemd is.
Vandaar dat er tegenwoordig speciale HACCP-trommels zijn voor de horeca met blauwe pleisters, een rvs knievormige schaar en een pincet, eveneens van rvs.