artikel

Wijn/spijscombinaties voor de feestdagen

Horeca

Vooruitlopend op de komende feestdagen presenteert de redactie van Zibb.nl/horeca u deze week een aantal wijn/spijscombinaties met mooie, betaalbare wijnen. U moet tenslotte ook op de kleintjes letten.

Wijn/spijscombinaties voor de feestdagen

Bij vis, schaaldieren, wit vlees:
Mexico, Parras Estate white wine appelatie Parras Valley.
Druiven: 60% Chenin Blanc, 20% Chardonnay en 20% Semillon.
Kenmerken: fris, levendig, aroma’s van tropische vruchten met frisse citrustonen.

Bij rood vlees, wildgerechten, stoofschotels, fijne kazen
Portugal, Pocas corao d’ouro vinho tinto.
Druiven: Touriga Nacional. Touriga Francam, Tinta Roziz, Ronta Barroca en Tinto Cao.
Kenmerken: harmonieuze wijn, mooi geïntegreerde tannines met een vleugje vanille in de neus.

Bij eend, exotische gerechten, droge kazen, kaasfondue
Frankrijk, Buchard Aïné % Fils Pinissimo.
Druiven: pinot noir
Kenmerken: vriendelijke, harmonieuze rode wijn met een neus van rood fruit en kruiden, met een lange vanilleachtige afdronk. Kan gekoeld gedronken worden.

Bij Marokkaanse vleesgerechten, rood vlees, belegen en oudere kazen
Marokko, Excellence de Bonassia
Druiven: Merlot, Cabernet-Sauvignon, afkomstig van de wijngaarden van Meknes
Kenmerken: Zwoel, rond, krachtig, zes maanden gerijpt op Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten.

Bij geitenkaas, platvis en mosselen
Frankrijk, Reuilly 2003 Domaine de Bourdonnat
Druiven: Pinot Gris
Kenmerken: een elegante, delicate wijn met nuances van framboos en witte perzik, heel fruitig in de neus. Een prima alternatief voor de veel duurdere buurwijnen Sancerre en Puilly fumé.

Bij Oesters en andere zeevruchten (of als aperitief)
Rueda Mantel Blanco Verdejo
Druiven: locale druiven, onder meer de Verdejo
Kenmerken: een zeer fruitrijke, expressieve, fijn aromatische wijn (aroma’s van appel, ananas en grapefruit) vol, elegant en met mooie zuren.

Bij foie gras, desserts met pistache, amandeltaart en gestoofde peren
Banyuls Blanc 2002 Appellation d’Origine Controlee
Druiven: 70% Grenache Gris en 30% Grenache Blanc
Kenmerken: krachtig en vol met een sterkere smaak van gedroogde vruchten, abrikoos en honing. Lange afdronk. Serveren tussen de 8 en 10 graden Celsius

Bij chocolade en praliné en desserts van rode vruchten
Banyuls rouge 2002 Late bottled vintage
Druivensoorten: 100% Grenache Noir
Kenmerken: rijke, volle en intense smaak, intens donkerrood van kleur. De rijping op eikenhout versterkt de natuurlijke rijke structuur van deze Banyuls. De houttonen combineren uitstekend met het aroma van rijp fruit. Lange, bijzonder kruidige afdronk. Serveren tussen de 14 en 16 graden Celsius.