artikel

Zoete groente

Horeca

Erwten zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Ze worden in onrijpe toestand geoogst op een ogenblik dat de zaden nog niet zijn omgezet in zetmeel. Daardoor hebben de erwten een zoetere smaak.

Aankoopadvies
Erwten zijn net zoals bonen vers, gedroogd of in blik te koop. De kwaliteit verschilt niet veel, alhoewel verse groente steeds de voorkeur wegdraagt. Erwten worden van mei tot augustus geteeld. Zorg er bij de aankoop voor dat de erwten geen bruine vlekjes vertonen. Ze moeten knapperig en frisgroen zijn.

Bereidingswijze
Erwtjes kan men blancheren ( in kokend water dompelen, zodat ze halfgaar of gaar worden), stomen of gewoon koken.

Bewaaradvies
Bewaar de verse erwten bij voorkeur in de koelkast.

Voedingswaarde per 100 gram:

  • Energie 257 kJ
  • 61 kcal
  • Voedingsvezels 4,2 g
  • Koolhydraten 10 mg
  • Vet 0,5 g
  • Eiwitten 4 g
  • Vitamine C 80 mg

Bekijk hier doperwtrecepten
Verse doperwten met sinaasappel-mosterdsaus
Verse doperwten met ham en kruizemunt
Champignons met erwtjes uit de wok