artikel

Zwarte bessen

Horeca

Zwarte bessen verdwijnen meestal direct naar de jam- of sapfabriek. Da’s jammer, want zelf gemaakte verse bessengelei of de taartvulling ervan is een niet te versmaden lekkernij. Als tafelvrucht geserveerd, trekken je gasten rare grimassen; de vrucht is ronduit zuur. Zwarte bessen zijn goed in te vriezen om later te worden verwerkt. Of zet ze op brandewijn.

Zwarte bes houdt van een rijke humeuze, maar lichte grond. De grond moet permanent voldoende vocht kunnen vasthouden zonder nat te zijn. Humus in de grond zorgt hiervoor.
Onder zwarte bes kan beter niets worden geplant, de wortelconcurrentie wordt dan te groot, waardoor deze bes een moeilijk, zo niet kwijnend bestaan zal leiden.

Van alle groenten en fruit hebben zwarte en blauwe bessen de hoogste anti-oxydatiewaarde. Dat is gunstig, omdat anti-oxydanten de vorming van vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen worden in de geneeskunde beschouwd als belangrijke veroorzakers van verouderingsprocessen, kanker en hart- en vaatziekten.

Het eindprodukt wordt o.a. gebruikt in :

  • limonade (cassis)
  • dubbeldranks
  • kleurstoffen
  • jam
  • likeur
  • wijn
  • bier
  • bakkerijgrondstoffen

De zwarte bes geeft een specifieke smaak met een hoog gehalte aan vitamine C.

Kopen, Bewaren, Bewerken
De grootste aanvoer van de aalbessen vindt plaats in juli. Een kleinere aanvoer is er reeds eind juni en de aanvoer loopt af in de maand augustus. Let er bij het kopen van de rode, witte en zwarte bessen op dat ze gaaf zijn en er fris glanzend uitzien. Gekneusde bessen schimmelen snel. Bovendien is het prettig, als de trossen en bessen mooi groot zijn. Veel makkelijker te rissen. Bewaar de aalbessen uitgespreid op een koele plaats 1-2 dagen, in de koelkast een dag of vier. Rode, witte en zwarte bessen worden met een vork van de trosjes gerist, nadat de trosjes voorzichtig zijn gewassen.

Lekkere combinaties
Een compote of gelei van zowel rode als van zwarte bessen doet het bijzonder goed bij rosbief, ossehaas, varkensvlees, wild en gevogelte.
Rode, witte en zwarte bessen laten zich elk op zich maar vooral in combinatie uitstekend verwerken tot jam of gelei. Maar ook rode en zwarte bessen op brandewijn of jenever zijn het proberen waard.

Onderstaand een aantal recepten waarin zwarte bessen zijn verwerkt.

Griesmeelspudding met bessensaus

Bessengelei

Schuimomelet met bessen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels