artikel

Bijzondere burgers en hotdogs voor op de lunchkaart

Horeca 1943

Streetfood wordt naar een hoger niveau getild. Van hotdogs en hamburgers zijn de meest creatieve lunchgerechten te maken. Daarbij gaat het om het complete samenspel tussen brood en vulling. Bekijk hier twee mooie recepten voor de lunchkaart.

Bijzondere burgers en hotdogs voor op de lunchkaart

Wij zien dat trends die vorig jaar in opkomst waren in de Randstad, zich nu verspreiden over het hele land, zegt Marco van Wijk, marketingmanager Vandemoortele. ‘Eén van de mooiste ontwikkelingen is dat streetfood naar een hoger niveau wordt getild. Wat begon met de gourmet-hamburger, heeft zich nu uitgebreid naar gourmetfrietjes en gourmethotdogs.’

Lees ook: 3x daarom worden je gasten blij van een kleine kaart

Hij vindt het inspirerend om te zien hoe chefs geprikkeld worden om van hotdogs en hamburgers de meest creatieve gerechten op de lunchkaart te maken. ‘Een goede hamburger of hotdog is een compleet samenspel tussen brood en vulling. Ingrediënten moeten niet alleen kwalitatief goed zijn, ze moeten ook bij elkaar passen. Door de combinatie goed te kiezen, wordt een hamburger of hotdog écht gourmet. Denk bijvoorbeeld aan een Mexicaans geïnspireerde hotdog. Die is niet compleet op een wit puntje, terwijl een maïs-ciabattina van Lanterna het gerecht helemaal afmaakt. Dan zet je een hotdog op de kaart waar klanten voor terugkomen.’

Onderscheidende burger

hamburgerDe hamburger is hot, beaamt Christel Steenbakkers, productmanager bij Bakx Foods. ‘Liefhebbers willen niet alleen maar een snelle hap, maar zijn steeds meer op zoek naar een kwalitatieve, onderscheidende burger. De consument wil daarnaast ook transparantie: waar is het product van gemaakt en waar komt het vandaan? Lokale producten of van Hollandse bodem zijn dan ook erg populair. Dat komt van dichtbij en is eerlijk en herkenbaar.’

Bakx Foods speelt in op deze ontwikkeling met de introductie van twee burgersensaties: de kipburger en rundvleeshamburger Puur!. Steenbakkers legt uit: ‘De Puur!-burgers zijn bereid met (h)eerlijke ingrediënten en gemaakt van 100 procent Hollands vlees. Ze zijn van echte slagerskwaliteit en bevatten geen E-nummers. Door met saus en garnering te variëren, kunnen horecaondernemers goed inspelen op het seizoen’, adviseert ze. ‘Denk bijvoorbeeld aan een zomerburger met frisse limoenmayonaise, cherrytomaatjes, komkommer en rucola, of bereid eens een Mexicaanse burger met een tomatensalsa en guacamole. Hierbij kunnen lekkere nacho’s worden geserveerd.’
Ook heeft Bakx Foods de Porc Rib op de markt gebracht. ‘Een kwalitatieve varkensvleessnack als verlengstuk van ons hamburgerassortiment. Een malse snack die heerlijk is in combinatie met een smokey BBQ-saus. Serveer hem op een langwerpig broodje en een knapperig blaadje sla.’

Ouderwetse gehaktbal

ouderwetse gehaktbalEen broodje hamburger is niet meer weg te denken van de menukaart, maar ook de gehaktbal is volgens Steenbakkers een klassieker die niet uit het straatbeeld verdwijnt. ‘Daarom hebben we ook een Puur!-gehaktbal ontwikkeld. Een ouderwetse gehaktbal die bij voorkeur bereid dient te worden in de jus. Zo blijft hij lekker sappig. Horecaondernemers kunnen hem bijvoorbeeld traditioneel serveren uit de jus of op een broodje met truffelmayonaise en een frisse salade.’

Daarnaast heeft het bedrijf onder het merk Bakx Professional een 140 grams rulle half-om-halfgehaktbal en rundvleeshamburger kant & klaar geïntroduceerd. ‘Dit is een voorgegaarde burger gemaakt van 100 procent rundvlees, die heel eenvoudig en snel te bereiden is, bijvoorbeeld in een combisteamer of een oven. Wij brengen de hete luchtbereiding steeds meer onder de aandacht bij onze klanten. Deze bereidingswijzen winnen steeds meer terrein ten opzichte van frituren. Ze vormen een gezonder alternatief, bieden gemak en er komt geen ongewenste geur vrij.

Recept: Japanese Wagyu-burger met sesam & soy

wagyuIngrediënten voor 10 personen:

 • 10 the Frozen Butcher Wagyu burgers
 • 1 komkommer
 • 20 radijsjes
 • 1 rode ui
 • 150 gram taugé
 • 10 chili buns (broodjes)
 • Phase with Naturel Butter Flavour
 • 100 gram jonge spinazie
 • 250 gram Hellmann’s Real Mayonaise
 • 1 dl Hellmann’s Seasn & Soy Vinaigrette

Bereidingswijze:

Snijd de komkommer en de radijs in lange slingers op een Japanse groentesnijder. Snijd de rode ui in julienne en maak de taugé schoon. Halveer de broodjes en rooster ze kort. Verhit de Phase en bak hierin de Wagyu-burgers. Beleg de broodjes met de spinazie en spuit hierop wat mayonaise. Leg daarop de Wagyu-burger en verdeel hierop de gesneden groenten. Maak af met de sesam-sojavinaigrette en plaats het broodkapje erover.

(Recept: Unilever)

Recept: Chili corn dog

chilidogIngrediënten:

 • mais-ciabattina (Lanterna)
 • Gouda’s Glorie Bakke en Braden Hotdog
 • chili con carne
 • hotdog
 • maïs
 • chips naar keuze

Bereidingswijze:

Ontdooi de maïs-cibattina in circa 30 minuten. Bak deze vervolgens af op 190 graden Celcius in 12-13 minuten en laat het broodje daarna afkoelen op een rooster. Wrijf de hotdog in met Gouda’s Glorie Bakken en Braden en bak of grill de hotdog gaar. Snij het broodje van bovenaf in. Leg de hotdog in het broodje en garneer met de chili con carne en de maïs. Serveer met tortillachips of andere pikante chips.

Door het broodje van bovenaf in te snijden, ziet het er niet alleen aantrekkelijker uit, het eet ook nog eens makkelijker.

(Recept: Vandemoortele)

Reageer op dit artikel