artikel

Nieuw lunchgerecht: spianata opvolger van panini

Horeca 1697

Al Capone’s brengt een nieuw product op de markt: spianata. De basis van een spianata is qua vorm gelijk aan een pizzabodem; het grote verschil zit hem in de samenstelling van de ingrediënten en in het bereidingsproces. Het product wordt in de markt gezien als opvolger van de panini.

Nieuw lunchgerecht: spianata opvolger van panini

De productinnovatie, die geleverd wordt aan de foodservice, horeca en retail, is een idee van Danny Galiart, eigenaar van Al Capone’s. ‘Ik was op bezoek bij een productielocatie in Italië en één machine was continu met dit product bezig’, legt hij uit. ‘Ik kende het niet en was meteen geïnteresseerd. De spianata’s werden gemaakt voor een Italiaanse franchiseketen, die ze vooral inzette voor de catering tijdens grote beurzen. Ik heb gevraagd of ze een paar dozen wilden opsturen en ben ermee gaan experimenteren. Ik heb de spianata’s aan een aantal klanten laten proeven en ben overdonderd door het succes. Iedereen is laaiend enthousiast.’

Het spianatadeeg is gelijk aan dat van een Al Capone’s pizza en heeft hetzelfde formaat als een pizza van 29 centimeter. Alleen worden de spianata’s langzamer afgebakken en wordt de bodem niet ingesmeerd met tomatensaus, maar met olijfolie en zeezout. Galiart legt uit: ‘Doordat we het deeg heel langzaam afbakken, gaat het meer rijzen dan een pizzabodem. Er ontstaan allerlei bubbels, die zorgen voor een authentieke uitstraling.’

Belegd en onbelegd

De spianata’s kunnen op twee manieren door Al Capone’s worden aangeleverd: belegd en onbelegd. ‘Voor de horeca is het waarschijnlijk het leukst om de bodems zelf te beleggen, dubbel te vouwen en te snijden. Je kunt de spianata zowel in zijn geheel als in punten serveren. Dat laatste wordt veel gedaan tijdens cateringevents.’

Volgens de directeur zijn spianata’s geschikt voor meerdere maaltijdmomenten, zoals lunch, diner en hapje tussendoor. ‘Er zijn legio mogelijkheden. Dat is het leuke van het product. Bovendien sluit het aan bij de vraag naar voeding met een eerlijke, ambachtelijke uitstraling.’

Snelle bereiding

Galiart merkt dat de spianata door diverse partijen wordt gezien als opvolger van de panini. ‘De panini is een redelijk uitgekauwd product, dat een vrij lange bereiding nodig heeft. De spianata’s kunnen veel sneller worden klaargemaakt en op veel verschillende manieren, met een bakplaat, koekenpan, grill of heteluchtoven. Om de smaak van de ingrediënten optimaal te houden en smaakverlies te voorkomen, kan de spianata het beste lauwwarm geserveerd worden. Dit zorgt ervoor dat de smaak van de ingrediënten optimaal tot zijn recht komt.’

Reageer op dit artikel