artikel

De Stelling: Een horecabaan biedt te weinig perspectief

Horeca 6240

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Een horecabaan biedt te weinig perspectief’. Lees hier de meningen van Eladio Brak van Mos, Amsterdam en Stephan Knecht van Ad Bibendum. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

De Stelling: Een horecabaan biedt te weinig perspectief

De verdiensten zijn laag (geen goede cao), je moet het vaak hebben van de fooi. Dat is leuk als je jong bent.
Eladio Brak: Die tabellen in de cao vind ik een beetje raar, het gaat toch om kwaliteit die je biedt en niet om je leeftijd. In mijn eerste horecabaantje verdiende ik slechts €3,60 per uur, dat is echt belachelijk. Bij Mos betalen ze gelukkig niet volgens de cao maar kijken gewoon wat je waard bent voor het bedrijf.
Stephan Knecht: Het is eerder een roeping dan verdienste, de fooi geeft een lift aan je salaris maar is altijd variabel en onzeker. Bij ziekte of vakantie deel je niet mee. Als je jong bent en geen of weinig financiële verplichten hebt lijk je daarmee een hoog besteedbaar inkomen te hebben, maar dat is een vertekend beeld.

De werktijden zijn lang en vaak ook in het weekend. Zo kun je weinig aandacht geven aan je sociale leven en met een gezin gaat dat opbreken.
Eladio Brak: Werktijden zijn prima te doen als je jong bent. Ik blijf soms wel eens hangen en heb inmiddels mijn sociale leven erop aangepast. Zo doe ik nu wat minder aan sport, maar kan steeds nog wel met mijn vrienden uitgaan na het werk. Ben wel benieuwd hoe dat straks met mijn studie erbij gaat.
Stephan Knecht: Het sociale leven spitst zich al snel toe op de mensen die bij hetzelfde bedrijf werken. De werktijden liggen precies contract het bedrijfsleven. Het is altijd lastig afspreken, je weet bijna nooit wanneer je werktijd eindigt, dan is het heel belangrijk goede afspraken te maken met je partner en werkgever om het werkbaar te houden. Die onzekere werktijden maken het soms erg lastig met een gezin.

De horeca biedt te weinig carrièrekansen, dan is een eigen bedrijf starten of de horeca verlaten vaak het enige alternatief.
Eladio Brak: Door de bijbaan bij Mos ben ik gaan nadenken of ik nog wel de juiste studie aan het doen was. Vanaf september ruil ik juist mijn opleiding aan de sportacademie in voor een opleiding aan de hotelschool. Carrière moet je zelf maken en niet afhankelijk stellen van anderen. Zo heb ik later zeker de ambitie om zelf een goed restaurant te starten, liefst in Amsterdam. Maar eerst de studie afronden.
Stephan Knecht: Het was, na 25 jaar in de horeca, geen makkelijke keuze om de branche te verlaten. Maar ik zag te veel voorbeelden van mensen die te lang vasthielden aan het vak, terwijl het plezier eraf was. Dat wilde ik vermijden, maar ging er pas over nadenken toen er een aanbod lag om over te stappen naar de wijnhandel. De partij waarmee ik altijd met plezier had samengewerkt, bleek een prima keuze, een gedreven organisatie met veel liefde voor wijn. Waardoor ik nog steeds een beetje in de horeca werk.

Eladio Brak werkt parttime in de bediening bij Mos in Amsterdam.
Stephan Knecht is wijnconsultant bij Ab Bibendum.

Reageer op dit artikel