artikel

Glazenspoelmachine aanschaffen? 10 aandachtspunten

Horeca 1857

Volgens de Duitse DIN-normering kunnen glazen het best afgewassen worden in glazenwasmachines. ‘In Duitsland en Oostenrijk zie je dat bijna alle horeca daaraan voldoet. Aangezien de Nederlandse richtlijn vaak de DIN-normering volgt, verwacht ik hier in Nederland ook meer aandacht voor’, aldus Bart Blaauwendraat van Hobart Nederland.

Glazenspoelmachine aanschaffen? 10 aandachtspunten
Electrolux heeft machines voor de verschillende sectoren van de horeca.

Blaauwendraat, marketing coördinator bij Hobart Nederland: ‘Tuurlijk, het zou voor ons heel gunstig zijn als het in Nederland ook de regel wordt. Maar ik denk niet dat dit zonder slag of stoot zal gaan. Het is hier zó de gewoonte om even snel een bierglas te spoelen. Al zou het qua hygiëne wel een grote stap voorwaarts zijn als ondernemers zouden overstappen op een glazenspoelmachine.’ Bas van Montfoort, hoofd Benelux bij Electrolux Professional, heeft zo zijn bedenkingen of dit omarmd wordt door de Nederlandse markt. Cees den Bakker van Koninklijke Horeca Nederland gaat een stap verder. ‘Het is echt niet aan de orde in Nederland. Aan het spoelen van bierglazen in spoelbakken is niks onhygiënisch aan. Bovendien komt een vaatwasser de kwaliteit van een biertje niet bepaald ten goede. Dus nee, wij zien het écht niet gebeuren in Nederland.’
DIN-normering volgen of niet, in een groot deel van de Nederlandse horecabedrijven staat al een glazenspoelmachine. Maar zo’n apparaat betekent een behoorlijke investering voor de ondernemer. Prijzen voor een glazenwasser variëren van zo’n €600 voor een goedkope machine tot zo’n €6000 voor een topapparaat. Maar is duur per se beter? En waar let je nou op bij de aanschaf?

1 Heb je vooral wijn- of vooral bierglazen?

Volgens Blaauwendraat van Hobart begint het met de vraag: hoe vaak ga je hem gebruiken? ‘Ga daarbij uit van het drukste moment in de zaak. Als je 5 tot 10 wasbeurten per dag hebt, volstaat een goede middenmoter. Bij 15 beurten of meer loont een machine uit het duurdere segment omdat deze zuiniger is en langer meegaat.’ Blaauwendraat vergelijkt de aanschaf van een glazenspoelmachine het liefst met die van een auto. ‘Als je een Volvo koopt, weet je ook dat deze makkelijk 500.000 km op de teller kan hebben. Koop je een kleine Fiat dan is dat een heel ander verhaal.’ Van Montfoort van Electrolux vult daarbij aan: ‘Daarbij maakt het ook uit of je een restaurant runt in het topsegment of een café om de hoek. Als je vooral bierglazen wilt wassen, heb je een andere machine nodig dan wanneer je veel mooie wijnglazen hebt.’

2 Let op de filterinstallatie

Een van de belangrijkste criteria voor een goede machine is volgens Blaauwendraat het filtersysteem. ‘Hoe beter het filtersysteem, hoe beter de machine. Huishoudelijke vaatwassers gooien na elke wasbeurt het gebruikte water weg. Professionele glazenspoelmachines doen dat niet, maar hergebruiken het water. Een glazenspoelmachine gebruikt zo’n 10 liter water. Bij elke wasbeurt wordt 2 liter daarvan ververst. 80 procent van het gebruikte water wordt dus hergebruikt.

Bij de goedkopere machines met een minder goed filtersysteem zie je dat na verloop van tijd het water niet echt schoon meer is. Dit zorgt ervoor dat je dus alsnog vieze glazen hebt. Dat betekent dat je al het water moet vervangen en dat de machine weer een kwartier moet opwarmen voordat je weer kunt wassen.’ Volgens Van Montfoort is een filterinstallatie bij een glazenspoelmachine minder relevant. ‘Het gaat bij glazen vaak om vloeibare resten. Die spoelen wel weg. Bij borden met aangekoekte etensresten vind ik een goed filter meer relevant.’

3 Houd rekening met de waterkwaliteit

Ook iets om rekening mee te houden is volgens Van Montfoort de waterkwaliteit in het gebied waar je onderneemt. ‘De hardheid en de geleidbaarheid van het water moeten binnen de vereisten van de fabrikant vallen. Als je een glazenspoelmachine hebt met een boiler in een gebied met hard water, zit binnen twee weken je hele boiler vol kalk. Dat betekent dat de boiler vervangen dient te worden. Ongeveer net zo kostbaar als een nieuwe machine. Een waterontkalker of een waterverzachter kan dan uitkomst bieden en problemen voorkomen.’

4 Nooit meer poleren

Ook een oplossing voor hard water is een osmosesysteem. Zo’n systeem betekent tevens het einde van poleren. Een osmosesysteem is een accessoire die geïntegreerd kan worden in veel glazenwasmachines en soms bij de duurdere machines ingebouwd is. Dit apparaat wordt aangesloten op het leidingwaternet en haalt alle mineralen en kalk uit het water. Wat rest is zogenoemd osmosewater. Blaauwendraat: ‘Kalk en mineralen zorgen voor resten op het glaswerk waardoor het glas gepoleerd moet worden. Met osmosewater hoeft dat niet meer.’

Klein nadeel: zo’n osmosesysteem is vrij kostbaar en kost bruto zo’n €1000 tot €2000. Bovendien maakt een osmose-systeem van elke anderhalve liter water, slechts één liter osmosewater. Blaauwendraat: ‘Maar dan ben je wel tien jaar of langer vrij van poleren.’ Bas van Montfoort vult aan met een tip: ‘Wat ik zie bij ondernemers is dat ze soms nog spoelmiddel toevoegen bij een osmosetoestel. Dat is echter niet de bedoeling want daardoor komt er een blauwe waas over het glas.
Daarnaast is osmosewater puur H2O en dat vreet binnen no time door koperen leidingen heen. Dat is wel iets om op te letten. En ik associeer dit soort apparaten toch wel met restaurant in het wat luxere segment die werken met mooie wijnglazen en niet zozeer met bier. Daarvoor heeft zo’n systeem weinig toegevoegde waarde.’


‘Het filtersysteem is het belangrijkste’, aldus Bart Blaauwendraat van Hobart.

5 Zorgt een glazenspoelmachine voor dood bier?

Maar moeten bierglazen überhaupt wel in een glazenspoelmachine? Volgens Van Montfoort is het bij bierglazen in ieder geval oppassen geblazen met het spoelglansmiddel dat in glazenwassers wordt gebruikt. ‘Dit spoelmiddel zorgt ervoor dat bier direct doodslaat en dat wil je natuurlijk niet. Als je bierglazen in een glazenspoelmachine wilt wassen, moet je daarom altijd een machine kiezen die ook naspoelt met koud water. Dan heb je dat probleem niet meer.’

6 Let op de isolatie, anders heb je lawaai in de tent

Ook een punt om op te letten, is of een machine geïsoleerd is. ‘Bij een vaak wat goedkopere machine met een enkele wand hoor je het water tegen de wand spuiten en dat maakt lawaai. Als de glazenspoelmachine achter de bar staat, zit je daar niet op te wachten’, aldus Van Montfoort. ‘Dan is het goed om te kiezen voor een geïsoleerd toestel.’

7 Let op de functies en vuilsensor

De diverse functies op de machines verschillen onderling niet zo gek veel. Soms kan gekozen worden uit drie wassnelheden, maar heel veel gekker wordt het niet. Enkele machines van Hobart, de doorgaans wat duurdere types, hebben een vuilsensor. ‘Het apparaat detecteert dan zelf eventuele vervuiling van het water en lost dat op door in plaats van 2 liter vers water 3 liter schoon water toe te voegen. Dat gebeurt volledig automatisch’, aldus Blaauwendraat.

8 Alles inclusief?

Een ander punt bij de aanschaf van een machine is of de accessoires wel of niet inbegrepen zijn. Blaauwendraat: ‘Het is weer net als bij het kopen van een auto, vaak komt er nog van alles bij. Denk bij glazenspoelmachines aan de zeepdispenser en een naglans-
dispenser: dat heb je wel nodig voordat je kunt wassen. Bij duurdere machines zit het erbij, bij de goedkopere modellen niet altijd en moeten deze accessoires apart bijgekocht worden.’

9 Droog uit de machine of niet?

Een wasbeurt duurt gemiddeld 90 tot 120 seconden. En daarna dienen de glazen nog zo’n 15 minuten te drogen buiten de vaatwasser. Bij gebruik van osmosewater hoeven de glazen dan niet afgedroogd te worden, maar drogen ze vanzelf streepvrij op. Bij ‘gewoon’ watergebruik moeten de glazen nog wel gepoleerd worden. Een aantal machines van Hobart droogt ook de glazen. ‘In onze exclusieve Premax-lijn zit een droogte-element dat de glazen in zo’n 180 seconden droogt met warme lucht. De glazen die uit deze machine komen, kunnen dus direct op tafel. We zien dat vooral het topsegment in de horeca voor dit soort machines kiest.’ Bij Electrolux is niet voor een droogsysteem gekozen. ‘Het is wel een dilemma binnen ons bedrijf. Voor sommige ondernemers heeft het misschien een toegevoegde waarde, maar drogen verlengt de tijd en verhoogt het energieverbruik. Daarom zien wij er vooralsnog vanaf.’

10 Afwijkende glazen hebben aparte glazenkorf nodig

Naast een enkele functie zit er ook verschil in het formaat van een apparaat. De gangbare afmetingen zijn de full size-glazenwassers met een rekafmeting van 500-500 mm en de compacte versie van 400-400 mm. In beide modellen zitten standaard glazenrekken waar doorgaans 80 procent van de ondernemers prima mee uit de voeten kan. ‘Een
enkeling werkt met afwijkende glazen en heeft daardoor een aparte glazenkorf nodig’, sluit Van Montfoort af. 
Glazenspoelmachine straks in elk café?
Tien tips: hier let je op bij aanschaf

Leestip: De kracht van het interieur»

Reageer op dit artikel