artikel

Horeca Top 100 2017 nummer 3: NS Retail

Horeca 501

Aan de ene kant lijkt NS Retail gehoor te hebben gegeven aan de opmerking uit 2015 van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, dat het exploiteren van horeca niet tot de taken van NS behoort. Het aantal vestigingen is iets teruggelopen; vorig jaar noteerden we nog 330. Maar de omzet is daarentegen flink gegroeid.

Horeca Top 100 2017 nummer 3: NS Retail

Met de verbeterende economie reizen meer mensen met de trein, en eten en drinken ook meer mensen iets op een station. Nadat al een deel van de horeca (18 Burger Kings en 3 vestigingen van La Place) werden overgedaan aan HMSHost, klopt nu Albron aan voor een groot deel van de rest. Ook Jumbo Supermarkten heeft zich gemeld.

Dijsselbloem heeft geen termijn gehangen aan het afbouwen. En misschien wil hij het wel ook niet écht, naar verluidt maakt NS (en dus de Nederlandse Staat die 100 procent eigenaar is) jaarlijks €70 miljoen winst met NS Retail, waar naast de horeca, ook alle winkels onder vallen. Die winkels zal NS ook zelf blijven exploiteren, maar de horeca en ook AH To Go wordt afgebouwd. ‘Tien jaar geleden waren er bijna geen marktpartijen die op het station wilden ondernemen, inmiddels zijn er verschillende marktpartijen die de ervaring, kennis en omvang hebben om horeca of retail te exploiteren op stations’, zegt NS. ‘Dat biedt de mogelijkheid om delen van de exploitatie en aan andere partijen over te laten. NS Stations zal retail zelf blijven doen waar dit voordelen oplevert voor de reiziger, en waar NS Stations onderscheidende waarde kan leveren.’

Vestigingen: 319
Omzet: €361,2 miljoen (€325 MLN)  11,1%
Rapportcijfer: 8 / Economisch klimaat: 8
Verwachte omzetgroei: 2%
Retail.nsstations.nl

Reageer op dit artikel