artikel

Horeca Top 100 2017 nummer 30: De Beren

Horeca 658

Toen we het groeicijfer zagen, dachten we heel even: ja wacht eens, vorig jaar was vast de omzet van de bezorgrestaurants nog niet meegeteld. Toch wel. Met slechts twee vestigingen méér heeft De Beren echt een omzetgroei van 64 procent behaald.

Horeca Top 100 2017 nummer 30: De Beren
Martijn Jansen en Ad Schaap van De Beren.

De restaurantketen maakte afgelopen jaar één van de grootste veranderingen door sinds de oprichting in 1984. De groep wordt volledig gerestyled, kreeg een nieuw logo en huisstijl, is samengevoegd met de bezorgtak en werd omgevormd tot een bijna volledig op franchise gestoelde formule met Ad Schaap aan het roer van de restaurants en Martijn Jansen die de bezorgtak aanstuurt.

De nieuwe huisstijl slaat aan bij gasten, Schaap en Jansen hebben de formule – die toch enigszins sleets was – succesvol opgefrist. ‘Veel vrienden zeggen: vroeger kwam ik altijd bij De Beren’, zei Schaap begin dit jaar in een interview in Misset Horeca. ‘Het woordje vroeger kwam er steeds in voor. Daar werd ik een beetje narrig van, maar ik begreep het wel.’ Het concept paste niet meer bij deze tijd, was de conclusie. De interieurstijl kreeg een flinke opknapbeurt. En door koffie weer met de hand te zetten in plaats van met een volautomaat, fris uit de postmix te vervangen door flesjes, en de koks weer meer zelf te laten doen, is de kwaliteit van het eten én de lol in het werk voor het personeel toegenomen, en dat ziet Schaap terug in de omzet. Mede vanwege die succesvolle rebranding en herstructurering, en omdat zijn naam als inspiratie wordt genoemd door collega’s, pakt Ad Schaap dit jaar de Misset Personality Award.

Schaap wil ook dit jaar verder groeien, daar heeft hij €6 miljoen voor gereserveerd. Het aantal eigen vestigingen brengt hij terug tot drie, waar hij er op het hoogtepunt achttien zelf had. De Beren wordt een franchiseorganisatie, waarbij Schaap of Jansen (in geval van restaurant of bezorgzaak) een vestiging bouwen en opzetten om deze na een halfjaar over te doen op een franchisenemer. De eerste nieuwe vestigingen zijn al geopend, in totaal mikken Schaap en Jansen op vijftien nieuwe zaken in 2017.

Vestigingen: 46
Omzet: €54,5 miljoen (€33,2 MLN)  64,2%
Rapportcijfer: 8 / Economisch klimaat: 8
Verwachte omzetgroei: 35%
Beren.nl

Reageer op dit artikel